Nederland loopt in Europa voorop met zonnepanelen op dak

Nederland is koploper zonnepanelen op dak

De Nederlandse daken liggen vol met zonnepanelen. Ons kleine landje is dan ook koploper met zonnepanelen op dak in Europa. Na een aanzienlijke inhaalslag behoort Nederland momenteel tot de Europese leiders in de opwekking van zonne-energie. Door de stijgende energieprijzen neemt de belangstelling voor zonnepanelen nog meer toe. Maar de grote vraag is of we de grens al hebben bereikt of dat we op korte termijn nog meer kunnen uitbreiden?

In ons land hebben momenteel 1,5 miljoen woningen bedekt met zonnepanelen op dak. Om dit cijfer te verduidelijken: 1 op de 5 huishoudens heeft een zonnepanelen installatie. En daarmee zijn we koploper in Europa wat betreft het geïnstalleerd zonne-energie vermogen per persoon.

zonnepanelen plat dak plaatsen zonnepanelen op dak

Subsidies voor zonnepanelen is een stimulans

De Nederlandse overheid stimuleert al jaren de verduurzaming middels subsidies voor zonnepanelen. Zowel voor particulieren als zakelijke gebruikers zijn er veel middelen die de regering inzet voor zonnepanelen kopen. Zoals btw terugvragen (vanaf 2023 betaal je géén btw op zonnepanelen meer) en energie terugleveren aan het net.

Voor zakelijke gebruikers maakt de overheid het ook financieel aantrekkelijker met subsidies voor zonnepanelen. Zoals EIA (Energie-InvesteringsAftrek) waarbij je 45,5% van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. En de KIA (KleinschaligheidsInvesteringsAftrek) waarbij 28% aftrek wordt toegepast. Bovendien mag je de investering in zonnepanelen in 5 jaar afschrijven.

Deze stimulerende maatregelen hebben ervoor gezorgd dat meer consumenten en bedrijven investeren in een PV-installatie. Dit blijkt dus ook uit de cijfers, want tien jaar geleden stonden we vele malen lager in de ranglijst.

Beter voorbereid op toekomst met zonnepanelen op dak

Met een set zonnepanelen op dak ben je beter op de toekomst voorbereid. WE moeten verduurzamen. Per 2030 dienen we volgens het Klimaatakkoord bijna volledig te draaien op groene energie. Het opwekken van groene stroom via zonne-energie is hierbij een uitstekend idee. Je bespaart niet alleen op de maandelijkse energiekosten, maar je woning verhoogt ook in waarde.

Zonnepanelen kopen is in de loop der jaren ook steeds goedkoper geworden. En zeker met de subsidies die de overheid heeft ingesteld om de investeringskosten wat te verlichten. Het gaat hierbij niet alleen om zonnepanelen, maar om alle duurzame maatregelen zoals het aanschaffen van infrarood verwarming, warmtepomp, een boiler of het isoleren van je woning.

Omdat de Europese Commissie vanwege de oorlog in Oekraïne van Russisch gas af wil, is de urgentie op duurzaamheid nog groter. Zonne-energie zal hierbij naar verwachting de snelste resultaten opleveren. Volgens sommige schattingen kunnen zonnepanelen op daken 25% van de Europese elektriciteitsbehoefte opwekken. Zo moeten alle nieuwe utilitaire gebouwen tegen 2025 zonnepanelen hebben en vanaf 2029 alle nieuwbouw woonprojecten.

zonnepanelen brabant

Gaat Nederland snel genoeg met zonnepanelen installeren?

Ondanks dat Nederland dus koploper is met zonnepanelen op dak, kan je jezelf afvragen of we snel genoeg gaan? We moeten namelijk nog veel meer zonnepanelen installeren om aan de Europese doelstellingen te voldoen. Echter zijn er een paar valkuilen op deze groene weg zichtbaar.

Ten eerste het overbelaste elektriciteitsnet. Een nieuw zonnepark kan op verschillende plaatsen niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Bovendien is het net vaak overbelast, zodat particulieren geen zonne-energie kunnen terugleveren aan het net. Particulieren verliezen daardoor geld. Een omvormer zonnepanelen is zo ingesteld dat deze uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitgaat. De zonnepanelen installatie kan dan niet meer leveren aan het net. Dit noemen we een ‘gridfail’.

Een schaarste aan zogenaamde omvormers is ook een hedendaags probleem. Dergelijke apparaten zijn nodig om opgewekte stroom om te zetten voor consumptie thuis, maar de microchips die ze bevatten zijn in beperkte mate beschikbaar. Zonder omvormer kan de gelijkstroom niet omgezet worden naar wisselstroom die we in huis gebruiken.

Dan is er nog het bekende tekort aan gekwalificeerd personeel. Ook het installatietekort zal naar verwachting verergeren. Gelukkig heeft Zonnepanelen Brabant in Oud Gastel voldoende gekwalificeerde installateurs, zodat wij je zonnepanelen op dak vakkundig monteren.

zonnepanelen op dak

Voordelen Zonnepanelen Oud Gastel

Het installeren van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand in Brabant is een goede investering. Je hebt daar nog jarenlang financieel voordeel van. Neem daarvoor contact op met Zonnepanelen Oud Gastel. De voordelen zonnepanelen zijn groot. Naast het financiële rendement brengen het plaatsen van zonnepanelen nog meer voordelen met zich mee, zoals:

  • Makkelijke en snelle installatie door Zonnepanelen Oud Gastel.
  • Besparing op maandelijkse energielasten.
  • Onderhoudsvrij (1 keer per jaar).
  • Onafhankelijk van de jaarlijkse stijgende energieprijzen.
  • Schone energiebron.
  • Lange levensduur en garantie van 15, 25 tot 35 jaar.
  • Woning stijgt in waarde.
  • Hoog financieel rendement.
    .

Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne-energie met zonnepanelen op dak? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie over zonnepanelen installeren en de kosten zonnepanelen. Lees ook meer over waarom zonnepanelen kopen. En ons laatste blog over BTW op zonnepanelen verdwijnt in 2023.