Na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen
Hoe BTW zonnepanelen terugvragen?
Als particulier kan je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen. Daardoor betaal je 21% minder bij de aankoop op het zonnepanelen systeem. Daardoor is de terugverdientijd van het PV-systeem nog korter. Op een zonnepanelen installatie van bijvoorbeeld 4 duizend euro is dat dus ruim 800 euro. De vraag is natuurlijk hoe BTW zonnepanelen terugvragen?
Bij BTW terugvragen zonnepanelen kan je wellicht wat hulp gebruiken. Bij Zonnepanelen Brabant weten onze adviseurs precies hoe je dit kan doen. Na aankoop kan je de BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Je kan het ook zelf doen, we geven je enkele tips hierover.
Hoe kan ik de BTW zonnepanelen terugvragen?
Zonnepanelen kopen is een hele investering. De overheid snapt dit en heeft daarom een aantal fiscale voordelen, lokale en landelijke subsidies in het leven geroepen voor zowel particulieren als ondernemers. Daardoor is het voor consumenten gemakkelijker om de woning te verduurzamen.
Voordat je de BTW op zonnepanelen terug kan vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Maar dit hoef je niet alleen te doen, wij leggen je graag uit hoe dit in zijn werking gaat. Ook onze experts van Zonnepanelen Brabant kunnen je hierbij helpen. Dit geldt overigens ook voor subsidie zonnepanelen voor ondernemers.
We leggen je uit hoe je zelf de BTW zonnepanelen terugvragen kan.

Stap 1: aanmelden als ondernemer
Om voor de BTW terugvraag in aanmerking te komen, moet je als particulier je aanmelden als ondernemer. Maar waarom als ondernemer? Alleen ondernemers mogen namelijk BTW terugvragen. Jij bent ook een ondernemer, omdat jouw zonnepanelen stroom voor je opwekken. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je niet en levert je vervolgens terug aan de energiemaatschappij.
Voor het terugleveren van de energie ontvang je een vergoeding en dit maakt jou een ondernemer. Waardoor je de BTW mag terugvorderen van de aanleg van de PV-installatie.
Aanmelden als ondernemer:
Stuur het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur dit op naar de Nederlandse Belastingdienst. Bij de aanmelding zijn twee voorwaarden verbonden, let hier goed op. Ten eerste moet de naam op de rekening van de energie leverancier staan. Daarnaast moet jouw naam op de factuur van de leverancier van zonnepanelen staan. Bij Zonnepanelen Brabant kijken wij hier zelf ook goed naar, zodat je een juiste factuur hebt die je kan inleveren bij de Belastingdienst.
Zorg ook altijd dat je een totaalfactuur krijgt van de zonnepanelen leverancier. Daar bedoelen we mee, dat alle werkzaamheden op één factuur vermeld staan. De aankoop van de zonnepanelen, de omvormer zonnepanelen, materialen en manuren.
Op het formulier vul je in dat je mee wilt doen met de Kleine Ondernemersregeling. Let hierbij wel op het bedrag waarover je btw terugvraagt. Vraag je meer dan 2.500 euro terug, dan krijg je namelijk te maken met de btw-herziening. Wil je weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je mee wilt doen met de Kleine Ondernemersregeling? Vraag het aan de experts van Zonnepanelen Brabant.
Stap 2: opgeven van bankrekening
Geef je bankrekeningnummer op voor de uitbetaling van de BTW. Het is heel belangrijk dat je deze stap niet overslaat. Doe dit dan ook zeker voordat je de aangifte doet. Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De Belastingdienst gebruikt namelijk niet automatisch een bank rekeningnummer dat bij hun bekend is. Het rekeningnummer van je bank geef je digitaal aan ze door.
Stap 3: BTW-aangifte doen
De aangifte voor BTW terugvragen zonnepanelen ontvang je van de Belastingdienst digitaal of op papier. Je vult alléén de rubrieken 1 en 5 in. Als je de aangifte zelf invult, hoef bij het vakje ‘contactpersoon’ niets in te vullen.
Nadat de belastingdienst jouw aangifte heeft ontvangen, kijken ze of je inderdaad recht hebt op een teruggave. Als dat zo is dan ontvang je binnen een aantal weken een brief, de zogenoemde teruggaafbeschikking. Binnen 10 werkdagen na de datum van de teruggaafbeschikking kan je het bedrag op je bankrekening verwachten. Op deze manier kan je dus heel eenvoudig en snel de btw terugvragen van zonnepanelen.
Als beginnend ondernemer dien je ieder kwartaal omzetbelasting te betalen. Dit kan digitaal via de website van de belastingdienst voor ondernemers. De eerste aangifte verricht je over het kwartaal waarin je de investering hebt gedaan. Dit moet altijd binnen een maand na het betreffende kwartaal plaatsvinden.
Heb je bijvoorbeeld in januari zonnepanelen gekocht, dan dien je over het eerste kwartaal aangifte te doen. Dit doe je in de eerst volgende maand na het kwartaal, in dit geval dus in april. Belangrijk is dat je de kwartaalaangifte op tijd indient, anders kan je een boete verwachten. De kwartaalaangifte van de BTW moet uiterlijk de laatste dag van de opvolgende maand binnen zijn.
Je ontvangt bij de aanmelding een inlognaam en wachtwoord waarmee je bij de Belastingdienst kan inloggen. In het hoofdscherm staat direct dat je de aangifte omzetbelasting over het afgelopen kwartaal dient in te vullen. Vul dit online formulier volledig in.

Stap 4: ontheffing omzetbelasting aanvragen
Om te voorkomen dat je ieder kwartaal weer deze aangifte moet doen, kan je aan het einde van het aangeven dat je een ontheffing wilt ontvangen. Je kan namelijk in de aanvraag ontheffing een beroep doen op de Kleine Ondernemersregeling.
Deze zorgt ervoor dat je helemaal geen BTW hoeft te betalen, omdat dit jaarlijks altijd minder is dan de drempel van 1.345 euro per jaar. De BTW die je ontvangt doordat je aan het stroomnet teruglevert is altijd minder voor een particulier.
Stap 5: controle Belastingdienst
Ieder jaar wilt de Belastingdienst van je weten of je nog aan de voorwaarden ontheffing voldoet. Daarom ben je verplicht om jaarlijks een vragenlijst in te vullen.
Richtlijnen belastingdienst
Er zijn een aantal voorwaarden opgesteld door de belastingdienst voor het terugvragen BTW zonnepanelen. De particulier is ondernemer voor de BTW als hij een deel van zijn opgewekte elektriciteit tegen een vergoeding teruglevert aan het net. Iedereen met zonnepanelen zal dit automatisch ook doen.
Dit betekent voor de particulier en evenals voor iedere ondernemer het volgende:
– De BTW over de zonnepanelen en de arbeid voor installatie mag je terugvorderen.
– De BTW die ontvangen wordt voor het terugleveren van de stroom aan het net draag je af.
Gelukkig is de Nederlandse fiscale wetgeving dermate gunstig dat dit laatste nooit voorkomt. Hier is namelijk de Kleine Ondernemersregeling (KOR) van kracht waar je als startende ondernemer gebruik van kunt maken, waardoor je helemaal geen BTW hoeft af te dragen.
Er is één uitzondering. Indien je al ondernemer bent of in het bezit bent van een BTW-nummer gelden er andere richtlijnen. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Samengevat terugvragen BTW zonnepanelen
We geven nog even kort weer hoe terugvragen BTW zonnepanelen werkt. In het jaar van de aanschaf van zonnepanelen installatie mag je de betaalde BTW op het PV-systeem terugvragen aan de Belastingdienst.
Je dient ieder kwartaal aangifte te doen waarin je aangeeft gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling waardoor je geen BTW hoeft af te dragen. Aan het einde van het kalenderjaar vraag je ontheffing aan, zodat je niet iedere keer aangifte hoeft te doen.
Dit scheelt je 21% op de totale investering van de zonnepanelen installatie en de arbeid ervan. Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne-energie of hoe duurzaam zijn zonnepanelen? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.
Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen. We geven je uitleg over het terugvragen BTW en kunnen je daar ook bij helpen.