Moet je de sneeuw van zonnepanelen verwijderen?

Wel of niet sneeuw van zonnepanelen halen?

De winter is aangebroken, het is koud en er ligt sneeuw op de daken. Moet je de sneeuw van zonnepanelen verwijderen? Feit is dat wanneer de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw, deze nauwelijks energie opleveren.

Sneeuw van zonnepanelen verwijderen helpt de opbrengst weer te verbeteren. Echter, op koude donkere winterse dagen is de zonnepanelen opbrengst toch al laag. Wij adviseren je om niet het gevaar om te zoeken door sneeuw van zonnepanelen af te halen. Je veiligheid staat namelijk altijd voorop.

zonnepaneel met sneeuw van zonnepanelen

Hoe sneeuw van zonnepanelen verwijderen?

Indien de zonnepanelen op dak veilig te bereiken zijn, dan kan je de sneeuw van zonnepanelen verwijderen. Dit doe je met een zachte doek of zachte bezem. Gebruik nooit een harde borstel of andere schurende voorwerpen, deze kunnen de panelen beschadigen. Gebruik ook nooit warm of kokend water om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Zonnepanelen reinigen is uitsluitend aanbevolen met gedemineraliseerd water.
Neem geen onnodige risico’s bij sneeuw van zonnepanelen verwijderen. Je kan dan beter wachten tot de zon schijnt, zodat de sneeuw smelt en van de zonnepanelen glijdt.

Sneeuw op zonnepanelen verwijderen: start me een paar panelen

Wil je sneeuw op zonnepanelen verwijderen? Doe dit dan voor een aantal panelen. Bijvoorbeeld in een serie van 10 zonnepanelen zal het sneeuwvrij maken van enkele panelen voldoende spanning opleveren om de omvormer in werking te stellen. Er zal stroom door de string lopen bij zowel de besneeuwde als de sneeuwvrije panelen als de omvormer wordt ingeschakeld.

Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de bypass diodes lopen, waardoor de panelen iets opgewarmd worden. Dit helpt om de sneeuw te laten smelten en daarmee de resterende panelen sneller sneeuwvrij te maken.

zonnepaneel sneeuw op zonnepanelen verwijderen

Minder opbrengst door sneeuw op zonnepanelen

In de winter levert sneeuw op zonnepanelen minder elektriciteit op. Het is verstandig de sneeuwlaag te laten liggen en te wachten tot de zon schijnt. De sneeuw glijdt van zonnepanelen af als de temperatuur stijgt, waardoor de opbrengst van je PV-systeem weer toeneemt.

Het sneeuwvrij maken van het hele zonnepanelensysteem is doorgaans een hele klus. Mocht de winterperiode lang aanhouden, dan kun je overwegen om de sneeuw op zonnepanelen te verwijderen. Indien er namelijk een dikke laag sneeuw op de panelen ligt, produceren ze minder zonne-energie.

Meer informatie over zonnepanelen kopen

Wil je ook profiteren van duurzame energie en zonnepanelen kopen? Neem contact met ons op. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen. Neem contact op met Zonnepanelen-Brabant voor meer informatie. En bekijk ook eens onze andere blogs, zoals onze 7 tips wat moet je weten over zonnepanelen.