Meer zonne-energie tijdens zomertijd

Meer zonne-energie tijdens zomertijd 

Zomertijd zonnepanelen 

Binnenkort gaat de zomertijd weer in, dit betekent dat we meer daglicht krijgen. Zomertijd en wintertijd zijn ooit bedacht om te besparen op elektriciteit. Door het verzetten van de klok maken we slimmer gebruik van het daglicht. De lampen in huis hoeven we pas later op de avond aan te doen en er valt meer daglicht binnen. 

De besparing op elektriciteit blijkt zeer gering. Bij de zomertijd gaat de klok een uur vooruit. De dagen worden langer, waarbij we op 21 juni de langste dag beleven. De zomertijd is de beste periode voor de zonnepanelen, de zomertijd zonnepanelen. 

In de zomertijd wekken de zonnepanelen de meeste duurzame energie op. Heb je nog geen PV-installatie? Zonnepanelen aanschaffen in de zomer is het geschikte moment. Of eigenlijk voordat de zomer begint, in de lente. Dit is de periode dat je het meeste zonnelicht opvangt met de panelen. In de maanden mei, juni en juli zijn de dagen lang en schijnt de zon meestal volop. 

Ook op bewolkte dagen vangen de zonnepanelen op dak het diffuse licht op. Ook dan wek je natuurlijk duurzame energie op. Overstappen naar groene energie middels zonnepanelen op dak is de manier om bij te dragen aan een schoner en beter milieu. 

zomertijd zonnepanelen

Wanneer gaat de zomertijd in?

De zomertijd gaat in de laatste week van maart in. De exacte datum is verschillende. In 2021 start de zomertijd op 28 maart en het jaar daarop op 27 maart 2022. Voor 2023 is de ingang zomertijd op 26 maart. 

Tijdens de overgang moeten we de klok verzetten naar de zomertijd. Dit betekent dat de klok een uur vooruit gaat. Je kan het extra uur dat je wint met de ingang van de zomertijd op verschillende manieren gebruiken. 

Maak gebruik van het extra daglicht wat ook warmte in je woning brengt in het voor- en najaar. Zorg met slimme zonwering er bijvoorbeeld voor dat je de warmte op een natuurlijke manier je huis binnen laat vallen. De extra energie die je opwekt met de zonnepanelen kan je dankzij de salderingsregeling ook weer terugleveren aan de energiemaatschappij. 

Wil je meer weten over hoe werkt salderen zonnepanelen? Neem dan een keer vrijblijvend contact op met de erkende installateur Zonnepanelen Brabant. We leggen je graag deze regeling uit, die overigens na 1 januari 2023 langzaam wordt afgebouwd. Tot die tijd kan je er wel optimaal van profiteren. 

In het kort komt salderen op het volgende neer. Je wekt meer groene stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt. Dan kan je gebruikmaken van de salderingsregeling zonnepanelen. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen zonnepanelen. 

zomertijd zonnepanelen

Wekken zonnepanelen meer stroom tijdens de zomertijd op?

Zonnepanelen zijn natuurlijk gek op direct zonnestralen. De panelen zetten het licht om in duurzame stroom. Dit betekent dat een zonnepanelen-systeem niet enkel alleen werkt bij direct zonlicht, maar ook als het bewolkt is. Dit licht noemen we indirect licht of diffuus licht. 

Hoe feller en intenser het licht op de dag is, hoe meer stroom er door de zonnepanelen installatie wordt opgewekt. Dit betekent dat in de zomertijd er meer daglicht is en dus meer groene energie wordt opgewekt. 

In de zomertijd periode zijn de dagen langer, schijnt de zon meer en staat de zon hoger dan in de winter. Op 21 juni beleven de zonnepanelen de langste dag van het jaar. Indien de zon dan schijnt haal je het maximale uit je PV-installatie. 

zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen seizoen

In de zomertijd periode, die van 21 maart tot 21 september loopt, wordt dan ook de meeste energie opgewekt. Deze periode wordt ook wel het ‘zonnepanelen seizoen’ genoemd. Let wel op, als het heel warm is dan kan de temperatuur van een zonnepaneel oplopen naar 65 graden Celsius. 

Dit is veel te warm voor een paneel, wat dan ook een negatieve invloed heeft op de opbrengst. De opbrengst kan met zo’n 20 procent afnemen. Dit komt doordat de elektrische geleiding beter werkt bij iets koelere temperaturen. Het is daarom ook belangrijk dat de zonnepanelen op dak een goede ventilatie hebben. 

Een erkende installateur als Zonnepanelen Brabant houdt bij de installatie met alle facetten rekening. Zodat je profiteert van een optimaal rendement en opbrengst tijdens het zonnepanelen seizoen, maar ook in de winter maanden.

Vraag een gratis dakscan aan zodat je antwoord krijgt op de vraag ‘is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?’. Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne-energie middels zonnepanelen? Neem contact met ons op.