Kunnen zonnepanelen te warm worden

Tropisch warm? Kunnen zonnepanelen te warm worden?

De weersvoorspelling zien er goed uit, veel zon en tropisch warm. Maar kunnen zonnepanelen te warm worden? Is deze hitte wel goed voor je zonnepanelen op dak? Als je een zonnepanelen set op je dak hebt liggen van bijvoorbeeld 8 zonnepanelen, dan wek je al snel voldoende energie op om met je elektrische auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar zitten er ook nadelen aan deze hitte? Is het mogelijk dat de zonnepanelen te warm worden, of maakt dat niet uit? Deze vraag horen we vaak, vandaar dat we daar eens dieper op ingaan. 

zonnepanelen

Hoe warm wordt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel warmt op een tropische hete dag al snel op tot grofweg 65 graden Celsius. Dit is vooral het geval als er geen briesje staat. Omdat hitte weerstand is en weerstand weinig energie levert, heeft dit tot gevolg dat je PV-installatie in deze omstandigheden minder goed werken. Dit is jammer, maar er zijn technieken om hitteschade aan panelen te beperken. 

Je kunt panelen gebruiken die hogere temperaturen kunnen verdragen. Overweeg bijvoorbeeld een zonnepaneel met een witte achterplaat. Het materiaal dat voor de achterkant van je zonnepaneel gebruikt wordt is van cruciaal belang voor de levensduur. De achterplaat dient namelijk als de eerste ‘beschermlaag’, die de zonnecellen afschermt tegen UV-straling, vocht, wind, stof, zand en andere mechanische invloeden. Of denk aan zonnepanelen glas glas, welke altijd goed werken bij hitte. 

Waarom werken glas glas zonnepanelen goed bij warm weer?

Overweeg bij de investering van zonnepanelen kopen om te kiezen voor glas glas zonnepanelen. Glas op glas zonnepanelen werken namelijk ook heel goed bij warm weer. De zonnecellen zijn hierbij beschermd door twee lagen glas. Glas op glas zonnepanelen hebben aan beiden zijden glas en bieden talrijke voordelen in de termen als hoge kwaliteit, garantie, en zonnepanelen opbrengst. 

Behalve dat ze visueel aantrekkelijk zijn, produceren glas glas zonnepanelen meer energie én zijn ze bestand tegen alle soorten weersomstandigheden. Glas op glas zonnepanelen presteren dan ook beter bij warm weer dan bijvoorbeeld de zwarte monokristallijne PV-panelen. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak Opslag duurzame energie

Zijn zonnepanelen gevaarlijk bij warm weer?

Heb je zonnepanelen op plat dak of schuin dak en is het tropisch warm? Dan hoef jij je géén zorgen te maken over dat er iets fout kan gaan met de panelen. Je PV-installatie levert sowieso meer stroom op als de zon schijnt. Het systeem detecteert ook wanneer het te warm wordt. Dit biedt je veiligheid. Bij warm weer profiteer je van een mooie duurzame oogst. Wat is de opbrengst zonnepanelen bij warm weer?

Opbrengst zonnepanelen op warme dagen

Alleen warmte zorgt niet voor een positief effect voor de opbrengst zonnepanelen. Zoals eerder genoemd kan de temperatuur van een zonnepaneel op een extreem warme dag oplopen naar 65 graden Celsius. Deze temperatuur is te warm voor een zonnepaneel. Wanneer zonnepanelen te warm worden, daalt de opbrengst met gemiddeld 20%. Dit komt doordat de elektrische geleiding beter verloopt bij iets koelere temperaturen. 

Ventilatieruimte bij PV-installatie

Wanneer de temperatuur bij de panelen hoger is dan 25 graden Celsius heeft dit een negatieve invloed op de opbrengst van die dag. Om te zorgen dat je PV-installatie ook bij tropisch weer goed blijft presteren is het belangrijk dat bij de montage voldoende ventilatieruimte tussen de panelen zit. Zonnepanelen Brabant houdt bij de installatie hier rekening mee. Vraag onze deskundige om advies. 

zonnepanelen aanschaffen in de zomer

Uitleg over zonnepanelen seizoen

In de warme maanden wekken de panelen meer zonne-energie op. Allereerst omdat de dagen langer zijn dan in de wintermaanden en ten tweede omdat er meer en intenser zonlicht is. In de zes maanden tussen 21 maart en 21 september wekt een PV-installatie gemiddeld 75% van de jaarlijkse stroom op. Dit seizoen wordt ook wel het zonnepanelen seizoen genoemd. 

In de herfst en winter zijn de dagen korter. Het winter zonnepanelen seizoen loopt van 21 september tot 21 maart, waarbij de PV-installatie minder energie opwekt dan in het zomerseizoen. In de winter staat de zon lager, waardoor het licht minder intens is dan in de zomer. Hoe hoger de zon staat, hoe intenser het licht is, des te hoger de opbrengst zonnepanelen is. 

Meer weten over of zonnepanelen te warm kunnen worden?

Wil je meer informatie ontvangen over of zonnepanelen te warm kunnen worden tijdens de hete zomerse dagen? En hoe dit precies met de zonne-energie opbrengst zit? Neem dan contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij leggen je uit wat de mogelijkheden zijn. Zorg altijd bij de installatie en zonnepanelen aansluiten voor een goede ventilatie. Welke zonnepanelen moet ik kopen? Bij nieuw zonnepanelen kopen is het zeker het overwegen waard om te investeren in glas-glas zonnepanelen. Deze werken onder alle weersomstandigheden en zijn van hoge kwaliteit.