Klein of groot formaat zonnepanelen kopen

Waarom is formaat zonnepanelen belangrijk?

Formaat zonnepanelen is een belangrijk kenmerk om rekening mee te houden bij het kiezen van een zonne-energiesysteem. De afmeting van een zonnepaneel wordt bepaald door de afmetingen en het vermogen van het paneel. De afmetingen zonnepaneel bepaalt niet alleen hoeveel energie het produceert, maar ook hoeveel panelen er op een dak kunnen worden geïnstalleerd. Daarnaast kunnen de afmetingen van de panelen verschillen tussen fabrikanten, waardoor het belangrijk is om de specificaties van zonne panelen te vergelijken voordat je overgaat op een aankoop. 

Over het algemeen geldt: hoe groter het paneel, hoe hoger het vermogen. Het formaat zonnepanelen kan variëren van kleinere panelen die geschikt zijn voor kleine huizen tot grotere panelen die geschikt zijn voor commerciële toepassingen.

zonnepanelen vergelijken  formaat zonnepanelen

Zonnepanelen klein formaat

Kleine zonnepanelen hebben over het algemeen afmetingen van ongeveer 1,5 x 1 meter en een vermogen van 100 tot 150 watt. Zonnepanelen klein formaat zijn geschikt voor kleinere huizen of als aanvulling op een bestaand PV-systeem. Zonnepanelen klein formaat zijn bovendien ook zeer in trek bij camper- en bootbezitters, omdat ze gemakkelijk te monteren zijn en een betrouwbare bron van stroom bieden.

Een klein zonnepaneel is bedoeld voor gebruik in kleine systemen, zoals draagbare panelen of kleine huishoudelijke apparaten. Kleinere panelen hebben meestal ook een kleiner formaat, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn op plaatsen waar weinig ruimte is, zoals balkons of daken van kleine gebouwen. Omdat zonnepanelen klein formaat meestal een lagere efficiëntie hebben dan grotere panelen, is het nodig om er meerdere te gebruiken om hetzelfde vermogen te produceren.

Groot formaat zonnepanelen

Grote formaat zonnepanelen hebben ook een hoger vermogen van 400 watt en worden vaak gebruikt in commerciële of grootschalige zonne-energiesystemen. Deze panelen hebben meestal een standaardformaat van 2 bij 1 meter en kunnen tot enkele tientallen kilo’s wegen. Hoewel grote panelen meer energie kunnen produceren dan kleinere panelen, zijn ze moeilijker te installeren vanwege het grotere formaat en gewicht. Bij de installatie van groot formaat zonnepanelen kan het nodig zijn om de dakconstructie te versterken om het extra gewicht te kunnen dragen. Zonnepanelen-Brabant geeft je hierover vooraf advies.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak bekabeling zonnepanelen registreren zonnepanelen vergelijken formaat zonnepanelen

Efficiëntie PV-installatie

Naast het formaat zonnepaneel, is de efficiëntie van de PV-installatie ook een belangrijke factor om te overwegen. De efficiëntie van een zonnepaneel verwijst naar het percentage zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger de efficiëntie van een paneel, hoe meer energie het kan produceren met dezelfde oppervlakte. Paneel efficiëntie varieert tussen verschillende fabrikanten, maar kan ook variëren binnen een bepaalde fabrikant en wordt ook beïnvloed door factoren zoals temperatuur en schaduwval.

Zonnepanelen formaat en opbrengst

Bij het kiezen van een PV-installatie is het belangrijk om zowel het zonnepanelen formaat als de opbrengst te overwegen. Het kiezen van het juiste formaat zonnepaneel kan de hoeveelheid energie die wordt geproduceerd en het aantal panelen dat op een dak kan worden geïnstalleerd beïnvloeden. Het vergelijken van specificaties en het overwegen van de efficiëntie van de panelen kan uiteindelijk leiden tot een betere keuze voor een PV-installatie. 

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonne panelen? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over bijvoorbeeld wanneer zonnepanelen kopen en hoe zonnepanelen op plat dak plaatsen. Bekijk ook eens de 7 tips bij zonnepanelen vergelijken. Vergeet bovendien niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant als je nog vragen hebt of meer informatie wilt. Wij zijn de leverancier en installateur in de provincie Brabant.