Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen

Vaak krijgen wij de vraag te horen Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Niet iedere woning is namelijk geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Het is daarom verstandig om altijd van te voren dit te checken bij Zonnepanelen Brabant. 

Of jouw dak geschikt voor zonnepanelen is, hangt van een aantal factoren af. Zoals de ligging ten opzichte van het zuiden, de hellingshoek, soort dak en schaduwval. Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, wil dat niet zeggen dat je geen PV-installatie kan aanschaffen.

We leggen je uit wat een geschikt dak is voor zonnepanelen installeren. Ook bespreken we wat de andere mogelijkheden zijn van energie opwekken met zonnepanelen indien je dak ongeschikt is. En wat je na de installatie nog moet doen, zoals zonnepanelen aanmelden en de 21% BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

Checklist geschikt dak voor zonnepanelen 

Aan de hand van onderstaande checklist kan je snel controleren of het verstandig is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Twijfel je of heb je vragen, dan kunnen onze experts van Zonnepanelen Brabant je van gedegen advies voorzien. Er zijn namelijk ook andere manieren om zonnepanelen te plaatsen bij je woning. 

hoe duurzaam zijn zonnepanelen

Voordat je overgaat op de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te weten of jouw dak voor zonnepanelen geschikt is. Onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant kunnen voor jou berekenen of jouw dak voor zonnepanelen geschikt is. Ook kan je zelf de zonnepanelen geschiktheid check doen. Echter raden wij aan dit over te laten aan de experts. 

Aan de hand van onderstaande vragen kan je zelf bepalen of je een geschikt plat of schuin dak hebt om zonnepanelen te installeren. 

1. Ben je eigenaar van de woning? 

Indien je geen eigenaar van de woning bent, maar de woning huurt, dan dien je eerst toestemming te vragen aan de verhuurder. Betreft het jouw eigen dak, dan bepaal je dit uiteraard zelf. 

2. Is jouw huis een monument of beschermd stadsgezicht? 

Gemeenten stimuleren het opwekken van duurzame energie. Echter indien de woning onder beschermd dorpsgezicht valt of een monumentaal pand is, dan dien je eerst navraag te doen bij de gemeente. 

3. Dak beoordelen 

Hoe groot is het dakoppervlak en hoeveel zonnepanelen passen er op het dak? Wat is de ligging en hellingshoek van het dak en de panelen? Houd bij zonnepanelen op plat dak rekening met de hellingshoek en de richting van de panelen. Zonnepanelen op je dak zijn rendabel bij tenminste 11 m2. 

Het beste rendement van zonnepanelen behaal je namelijk op het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Bij een oost west opstelling kunnen de zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, maar leveren zo’n 15 tot 20% minder op. Ligt het dak richting het noorden, dan zijn zonnepanelen vaak niet rendabel. 

4. Is er schaduwval op het dak? 

Indien er schaduwval op je dak is, moet je rekening houden dat de opbrengst van de zonnepanelen minder is. Vooral harde schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel moet vermeden worden. Bij enig schaduwval van pijpjes of schoorsteen kan het verlies in opbrengst nog gecompenseerd worden middels optimizers. 

5. Wat is het energieverbruik? 

Het aantal benodigde zonnepanelen op dak wordt mede bepaald door jouw energieverbruik. Je hoeft namelijk niet meer energie op te wekken dan je verbruikt. Voor te veel opgewekte energie krijg je maar een relatief lage vergoeding terug. Dit gaat om het terugleveren van energie aan het net. Dit vaak niet rendabel genoeg. Indien je weet hoeveel energie je verbruikt, kan je eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt. 

Om er zeker van te zijn of jouw dak of woning geschikt is voor zonnepanelen raden wij je aan om contact op te nemen met onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant Oud Gastel

dak geschikt voor zonnepanelen

Ongeschikte daken

Het merendeel van de daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar er zijn in Nederland natuurlijk ook ongeschikte daken. Bij een schuin dak heb je bijvoorbeeld minder hellingshoek mogelijkheden dan bij een plat dak. 

Er zijn daken bij die echt ongeschikt zijn voor zonnepanelen installeren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de panelen in een dusdanige hellingshoek geplaatst moeten worden dat het rendement te laag is. 

Hetzelfde geldt voor daken waar te veel schaduwval is door bijvoorbeeld omliggende bomen of gebouwen. Het rendement is daardoor te laag om het plaatsen van zonnepanelen lucratief te maken. Indien dit het geval, raden wij het leggen van zonnepanelen op je dak af. Maar dat wil niet zeggen dat je geen zonnepanelen kan gebruiken voor je woning. 

Zonnepanelen in de tuin 

Indien jouw dak niet geschikt is voor een PV-systeem, kan je ervoor kiezen om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Je kan bij Zonnepanelen Brabant ook terecht voor zonnepanelen voor in tuin. Op deze manier kan je toch gebruikmaken van zonne-energie voor jouw elektrische apparaten. 

zonnepanelen sneeuw schoon

We plaatsen de zonnepanelen in de tuin bij voorkeur aan de rand, waar ze het minste overlast geven. Uiteraard als het kan gericht op het zuiden. We maken hiervoor een tekening waar de panelen in de tuin komen. Voor zonnepanelen in de tuin adviseren we altijd hoge rendemente panelen te plaatsen. 

De panelen hebben een hoger vermogen dan de normale panelen, waardoor je minder stuks nodig hebt, om toch hetzelfde rendement te bereiken. We berekenen de kosten voor je, de opbrengst zonnepanelen en het rendement. 

Dak geschikt voor zonnepanelen 

Je dak is geschikt voor zonnepanelen te plaatsen, en hoe nu verder? Wij doen altijd een gratis dakcheck alvorens we overgaan tot het plaatsen van de panelen. Bij het aanvragen van een offerte zonnepanelen is de dakcheck inbegrepen. Middels speciale software kunnen wij zelfs op afstand jouw dak beoordelen. Wij zien gelijk de schaduwval door pijpjes, dakramen of dakkapellen. 

De volgende stap is het maken van een zonnepanelen legplan waarbij wij rekening houden met verschillende richtlijnen en ook een aantal wettelijke regels. Bij het legplan voor zonnepanelen maken wij gebruik van lucht- en straatfoto’s. Dankzij de speciale 3D software kunnen wij jouw dak op de centimeter nauwkeurig meten en de zonnepanelen intekenen. 

Vervolgens maken we een offerte voor je op, waarin je keuze hebt in verschillende kwaliteit zonnepanelen met diverse vermogens. Wij kiezen altijd voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Indien je voldoende ruimte op je dak hebt, kan je kiezen voor normale vermogens panelen. Deze zijn goedkoper dan de hoge rendementspanelen die we altijd op kleine daken plaatsen. 

De prijs zonnepanelen wordt uitgedrukt in euro per Wattpiek, €/Wp. Zonnepanelen die weinig stroom produceren hebben een lager piekvermogen en zijn daardoor lager in prijs dan hoge efficiëntie zonnepanelen. De hoge efficiënte zonnepanelen hebben ook een hoog rendement. 

Bijvoorbeeld zonnepanelen met minder dan 275 Wp aan piekvermogen zijn goedkoper dan een hoogrendementspaneel van 400 Wp, zoals Sunpower zonnepanelen. Maar de opbrengst van stroom is dan ook lager. Laat je altijd goed adviseren door onze experts. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen

Nadat wij de zonnepanelen hebben geïnstalleerd ontvang je van ons een opleverdocument Hier staan alle gegevens in die je nodig hebt om de zonnepanelen aan te melden. Volgens de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving is het aanmelden zonnepanelen verplicht. Je ontkomt er niet aan het PV-systeem te registreren. 

Zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl kan je eenvoudig zelf verzorgen met de gegevens die in ons opleverdocument staan. Zodra het complete zonnepanelen-systeem is aangemeld controleert de netbeheerder of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor de zonnepanelen. 

Indien je geen geschikte energiemeter hebt, zoals een analoge meter met een draaischijf, ontvang je automatisch bericht van jouw netbeheerder waarin staat dat er een slimme meter wordt geplaatst. Het omwisselen van de meter is kosteloos. Weiger je de eerste keer en wil je later alsnog een slimme meter laten installeren, dan brengt de energiemaatschappij hier kosten voor in rekening. Houd daar rekening mee. 

Met de slimme meter ben je ook in staat om de te veel opgewekte energie terug te leveren aan het net waarvoor je een kleine vergoeding ontvangt. Je komt dan in aanmerking voor de salderingsregeling. Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt minus de energie die je zelf hebt opgewekt. Overigens wordt deze regeling na 1 januari 2023 langzaam afgebouwd. 

Terugverdientijd zonnepanelen 

De terugverdientijd zonnepanelen ligt tussen de 6 en 7 jaar. Dit is de periode waarin het PV-systeem net zoveel geld heeft opgeleverd als dat jij er in hebt geïnvesteerd. Bovendien kan je na de aankoop de BTW van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

Wil je weten of je dak geschikt voor zonnepanelen is? En hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Laat ons een gratis dakcheck doen. Het loont om te investeren in duurzame energie. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Bovendien reduceer je de CO2 uitstoot.

Kom meer te weten over hoe duurzaam zijn zonnepanelen en hoe je na aankoop de btw zonnepanelen terugvragen kan. Heb je vragen over PV-systemen? Neem gerust contact op met Zonnepanelen Brabant