Installatie thuisbatterij: zelf thuisbatterij installeren of laten doen? 

Sta je op het punt te beslissen of je zelf een thuisbatterij installeert of dit overlaat aan een professional? Installatie thuisbatterij is niet gemakkelijk Zonnepanelen Brabant biedt onafhankelijk advies en helpt je als erkende installateur.

In dit artikel ontdek je de stappen, kosten en belangrijke overwegingen voor beide opties, waardoor je een geïnformeerde keuze kunt maken. Lees verder en ontdek wat het beste bij jou past.

Zoek jij zonnepanelen in Breda? Of wil jij zonnepanelen kopen in Roosendaal? Met ons advies weet jij zeker dat je de juiste keuze maakt. Onze adviseur komt gratis bij je thuis voor een degelijk advies. Voor zonnepanelen in Brabant zit jij bij ons dus goed!

Samenvatting over de installatie thuisbatterij of thuisaccu

 • Zelf een thuisbatterij installeren vraagt om technische kennis, nauwkeurige voorbereiding en veiligheidsbewustzijn. Het plaatsen van een battrij kost tussen de €4.400 en €11.050, afhankelijk van de specificaties van de batterij en de benodigde gereedschappen.
 • Een professionele installateur inschakelen garandeert vakmanschap en veiligheid bij de installatie, met kosten tussen de €500 en €1.000 voor arbeid en €4.000 tot €10.000 voor de thuisbatterij, exclusief btw. De totale kosten kunnen variëren door extra aanpassingen.
 • Subsidies voor het vergroenen van woningen kunnen de kosten verlagen.
 • Zowel zelfinstallatie als professionele installatie hebben hun eigen voordelen en nadelen. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, budget, gemak en de waarde die je hecht aan deskundigheid en veiligheid.

Zelf een thuisbatterij installeren: Stappen en kosten

Het zelf plaatsen van een thuisbatterij vereist nauwkeurige voorbereiding en inzicht in de technische aspecten. Ontdek hoe je stap voor stap jouw systeem opzet en wat de verwachte kosten zijn.

Voorbereiding voor zelf installatie thuisbatterij

Voordat je besluit jouw thuisbatterij zelf te installeren, is een goede voorbereiding essentieel. Een zorgvuldig plan zorgt ervoor dat je niet alleen tijd en geld bespaart, maar ook de veiligheid waarborgt tijdens de installatie van jouw thuisbatterij.

 1. Informeer jezelf grondig over verschillende soorten thuisbatterijen en hun specificaties. Elke batterij heeft zijn eigen capaciteit, levensduur en compatibiliteit met omvormers.
 2. Controleer of je huidige elektrische installatie, zoals de meterkast en het stroomnet in huis, geschikt is voor de toevoeging van een thuisbatterij. Mogelijk is aanpassing of upgrade nodig.
 3. Bepaal de beste locatie voor jouw thuisbatterij. Zorg ervoor dat deze plek droog is en voldoende ruimte biedt voor veilige plaatsing en onderhoud.
 4. Bereken hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt op basis van jouw stroomverbruik en de opbrengst van eventuele zonnepanelen.
 5. Schaf een geschikte omvormer aan indien jouw huidige systeem dit vereist; soms is een bi-directionele of hybride omvormer nodig om efficiënt met een thuisaccu te werken.
 6. Stel alle benodigde gereedschappen samen die nodig zijn voor de installatie, waaronder schroevendraaiers, boormachines, kabelklemmen, isolatietape en bevestigingsmaterialen.
 7. Lees de handleiding van de thuisbatterij zorgvuldig door om te begrijpen hoe deze correct wordt geïnstalleerd en aangesloten op jouw systeem.
 8. Vergewis je van lokale wetgeving en voorschriften rondom het installeren van energie opslagsystemen in huis.

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, leg je een solide basis voor het veilig en succesvol zelf installeren van een thuisbatterij. Let altijd goed op veiligheidsvoorschriften om risico’s tijdens de installatie te minimaliseren.

Procedure van zelf installatie thuisbatterij en de juiste plaatsing

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om over te gaan tot de daadwerkelijke procedure van zelfinstallatie. Hier volgt een gestructureerd stappenplan dat je zal helpen bij het plaatsen van jouw thuisbatterij.

 1. Kies de juiste locatie voor jouw thuisbatterij. De plek moet droog zijn en voldoende geventileerd. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte rondom de batterij is voor onderhoud en inspectie.
 2. Controleer of alle benodigdheden aanwezig zijn. Dit betreft de thuisbatterij zelf, een bi-directionele omvormer indien nodig, gereedschap en eventueel bevestigingsmateriaal.
 3. Schakel de hoofdstroom uit voor jouw veiligheid. Dit voorkomt elektrische schokken tijdens de installatie.
 4. Installeer de bi-directionele omvormer als dit nog niet gebeurd is. Deze stap is cruciaal als je zonnepanelen hebt en wilt dat jouw systeem zowel kan laden als ontladen.
 5. Bevestig de thuisbatterij aan de muur of plaats deze op een stabiele ondergrond, afhankelijk van het type batterij en jouw persoonlijke voorkeur.
 6. Sluit de elektrische bedrading aan tussen de zonnepanelen, de omvormer en de thuisbatterij volgens het schema van de fabrikant.
 7. Programmeer indien nodig jouw digitale meter of energie managementsysteem om optimaal gebruik te maken van opgewekte energie en opslagcapaciteit.
 8. Test het systeem door eerst weer stroom toe te staan en vervolgens te controleren of zowel laden als ontladen correct functioneert.

Tijdens elke stap is het belangrijk nauwgezet te werk gaan en alle veiligheidsinstructies in acht te nemen. Een verkeerde installatie kan niet alleen schade aanrichten aan jouw systeem maar ook gevaarlijk zijn.

Elk aspect van deze procedure vraagt om aandacht voor detail en respect voor veiligheidsnormen, iets wat niet licht opgenomen moet worden. Zorg altijd dat je volledig begrijpt wat elke stap inhoudt voordat je eraan begint, specifiek bij het werken met elektriciteit binnen jouw installatie van een thuisbatterij.

Dit stappenplan geeft inzicht in wat er komt kijken bij het zelf plaatsen van een thuisbatterij – een project dat haalbaar is mits goede voorbereiding, kennisvergaring en aandacht voor detail gedurende elke fase van het proces

Kostenoverzicht van zelf installatie thuisbatterij in jouw situatie

Na het doorlopen van de zelf installatieprocedure, is het nu tijd om de kosten te overzien die hiermee gepaard gaan. Hieronder vind je een overzicht in tabelvorm van de geschatte kosten voor het zelf installeren van een thuisbatterij.

Onderdeel Kosten (bij benadering)
Thuisbatterij aanschaf €4.000 – €10.000
Benodigde installatiematerialen €200 – €500
Gereedschap (indien niet aanwezig) €50 – €100
Veiligheidsuitrusting €50 – €150
Eventuele cursus of training €500 – €700
Totale geschatte kosten €4.400 – €11.050

Deze tabel toont een ruwe schatting van de kosten die jij kunt verwachten bij het zelf installeren van een thuisbatterij. Houd er rekening mee dat deze cijfers variëren afhankelijk van de specifieke eisen van jouw installatie en de prijzen op de markt. Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel je kunt besparen op arbeidskosten, de uitdagingen en risico’s van zelfinstallatie niet genegeerd mogen worden.

Belangrijke overwegingen bij zelfinstallatie en thuisbatterij plaatsen

Bij het zelf plaatsen van een thuisbatterij moet je goed nadenken over de technische kennis die nodig is. Zorg ervoor dat je weet hoe je veilig met elektriciteit en de specifieke onderdelen van een thuisbatterij installatie omgaat.

Het is essentieel om de juiste gereedschappen en beschermingsmiddelen te gebruiken om ongelukken te voorkomen.

Een goed begin is het halve werk.

Daarnaast speelt de locatie een cruciale rol. Je thuisbatterij moet in een droge ruimte geplaatst worden, waar ze beschermd is tegen vocht en extreme temperaturen. Ook de afstand tot de omvormer en zonnepanelen moet je in acht nemen voor de meest efficiënte werking van jouw systeem.

Professionele installatie van een thuisbatterij: Stappen en kosten

Ontdek hoe wij als expert jouw thuisbatterij feilloos installeren en wat dat betekent voor jouw portemonnee.

Het kiezen van ons als professionele installateur

Het vinden van een geschikte professional voor de installatie van jouw thuisbatterij vereist aandacht. Onderzoek eerst goed welke installateurs actief zijn en bekijk de referenties en ervaringen van klanten op onze klant ervaringen pagina.

Een erkende vakman inschakelen garandeert een veilige en correcte plaatsing van het systeem, wat belangrijk is voor de optimale werking.

Zodra je contact opneemt met potentiële installateurs, vraag dan specifiek naar hun ervaring met de installatie van thuisbatterij systemen in combinatie met zonnepanelen. Het is belangrijk om een vakman te kiezen die niet alleen de installatie kan uitvoeren maar ook advies kan geven over welke thuisbatterij het best past bij jouw situatie en energiebehoeften.

Door deze aanpak verzeker je jezelf van een maatoplossing die zowel aan jouw huidige als toekomstige energiebehoeften voldoet.

Procedure van professionele installatie thuisbatterij

Kiezen voor een professionele installatie van de thuisbatterij zorgt ervoor dat alles vakkundig en veilig gebeurt. Als deskundige installateur nemen wij deze taak op ons, vanaf het eerste oriënterende gesprek tot aan de uiteindelijke ingebruikname.

 • Eerst komt onze adviseur bij jou thuis voor een oriënterend gesprek. Deze stap is belangrijk om de capaciteit en de ideale locatie van jouw thuisbatterij te bepalen.
 • Tijdens dit gesprek wordt ook besproken of je huidige elektrische installatie aanpassingen nodig heeft. Denk hierbij aan het vervangen van jouw omvormer door een bi-directionele omvormer of het toevoegen van een extra groep in jouw meterkast.
 • Onze specialist maakt vervolgens een plan waarin staat hoe de thuisbatterij geïnstalleerd zal worden. Dit plan houdt rekening met zowel de technische eisen als jouw persoonlijke wensen.
 • Daarna ontvang je een gedetailleerde offerte. Hierin vind je alle kosten terug die verbonden zijn aan de professionele installatie van jouw thuisbatterij.
 • Na goedkeuring van de offerte wordt er een afspraak gemaakt voor de installatiedag. Op deze dag zorgen onze monteurs ervoor dat alles volgens het plan verloopt.
 • Zij starten met het plaatsen of aanpassen van de nodige elektrische infrastructuur, zoals het upgraden van jouw omvormer indien nodig.
 • Vervolgens installeren wij de thuisbatterij op de afgesproken locatie. Of dit nu binnen is of buiten, wij houden rekening met alle veiligheidsvoorschriften.
 • Na installatie sluiten wij de batterij correct aan op het elektriciteitsnet en/of jouw zonnepanelen installatie.
 • Tot slot voeren wij een grondige test uit om te garanderen dat alles perfect functioneert en leggen wij uit hoe je dit systeem effectief gebruikt.

Ons als professional inschakelen garandeert dus niet alleen dat die lastige klus uit handen genomen wordt, maar verzekert ook dat je thuissysteem optimaal rendeert, nu en in de toekomst.

Kostenoverzicht van professionele installatie thuisbatterij

Het overwegen van een professionele installatie voor jouw thuisbatterij brengt verschillende kosten met zich mee. Hieronder vind je een helder overzicht van deze kosten in een gestructureerde tabel, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van wat je financieel kunt verwachten.

 

Kostenpost Kostenindicatie
Arbeidskosten €500 – €1.000
Prijs van de thuisbatterij (incl. plaatsing) €4.000 – €10.000 (excl. btw)
Extra kosten (zoals voor benodigde aanpassingen aan de elektrische installatie) Varieert

Deze tabel toont de belangrijkste kostencomponenten die komen kijken bij de professionele installatie van een thuisbatterij. De arbeidskosten vormen dus slechts een deel van de totale kosten, maar let op, de exacte prijs kan afhangen van de complexiteit van de installatie bij jou thuis. Daarnaast is de prijs van de thuisbatterij zelf een grote variabele, afhankelijk van de gekozen opslagcapaciteit en het merk. Eventuele extra kosten kunnen ontstaan door specifieke wensen of noodzakelijke aanpassingen aan jouw elektrische systeem. Wij vinden het belangrijk om vooraf een duidelijke offerte te verstrekken, om zo niet voor financiële verrassingen te staan.

Belangrijke overwegingen bij professionele installatie thuisbatterij

Na het bekijken van de kosten verbonden aan een professionele installatie, komen er nog wat belangrijke punten om in gedachten te houden. Een erkende installateur kiezen is belangrijk voor de veiligheid en efficiëntie van jouw thuisbatterij systeem.

Het helpt bij het vinden van de beste deal, maar verzekert ook dat je samenwerkt met iemand die ervaring heeft met het soort thuisbatterij dat je wil plaatsen.

Subsidies kunnen een groot verschil maken in de uiteindelijke kosten. Onderzoek welke financiële steun beschikbaar is voor het vergroenen van woningen in jouw regio. Door een professional in te schakelen voor de installatie, zorg je dat jouw systeem correct wordt aangesloten en optimaal werkt, wat de levensduur van je batterij kan verlengen en de opbrengst van je zonnepanelen maximaliseert.

Zelfinstallatie versus professionele installatie thuisbatterij.

Of je nu kiest voor het zelf installeren van een thuisbatterij of het laat doen door een professional, beide opties hebben hun eigen werkwijze en kostenplaatje. Het zelf plaatsen kan slechts beperkt besparen op arbeidskosten, maar vereist veel technische kennis en expertise.

Aan de andere kant biedt het inschakelen van een expert zekerheid en vakmanschap, met mogelijk toegang tot subsidies en garanties. Belangrijk is om jouw situatie goed te analyseren, en te beslissen op basis van budget, gemak en persoonlijke voorkeur.

Jouw keuze hangt af van wat je belangrijk vindt: besparen op kosten of vertrouwen op deskundigheid.

Veelgestelde Vragen over zelf plaatsen of laten plaatsen

Wat is een thuisbatterij en hoe werkt het?

Een thuisbatterij slaat stroom van je zonnepanelen op, zodat je die later kunt gebruiken. Dit systeem combineert met zonnepanelen en een omvormer om de opgeslagen energie te gebruiken wanneer de zonnepanelen geen energie produceren.

Kan ik een thuisbatterij zelf plaatsen of moet ik een vakman inschakelen?

Je kunt kiezen om een thuisbatterij zelf te plaatsen als je handig bent, maar voor een vakkundige installatie en advies op maat is het aan te raden een vakman in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat jouw systeem correct werkt en veilig is.

Wat zijn de voordelen van het laten plaatsen van een thuisbatterij door een professional?

Een professional zorgt voor een correcte aansluiting op jouw zonnepanelen installatie en elektriciteitsnet, optimaliseert de prestaties van de batterij, en garandeert dat alle componenten, zoals de bi-directionele omvormer, juist geïnstalleerd zijn.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee en wat beïnvloedt de levensduur?

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het aantal laadcycli en kan variëren tussen 10 à 15 jaar. Factoren zoals het type batterij, zoals lithium-ion, en hoe vaak de batterij wordt geladen en ontladen spelen hierbij een rol.

Wat moet ik weten over de kosten en terugverdientijd van een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij hangen af van de capaciteit in kWh, het type omvormer, en of je kiest voor zelf plaatsen of laten doen. De terugverdientijd wordt beïnvloed door hoe effectief je de opgeslagen energie gebruikt en de besparing op je energierekening.

Is er speciale apparatuur nodig bij de installatie van een nieuwe thuisbatterij?

Ja, afhankelijk van jouw bestaande zonnepanelen systeem kan het nodig zijn om je omvormer te vervangen door een bi-directionele omvormer of een aparte hybride omvormer toe te voegen, zodat jouw thuisbatterij optimaal werkt met het net en jouw zonnepanelen.

Welke thuisbatterij kan ik zelf installeren of moet ik dit laten doen?

Het is mogelijk om een thuisbatterij zelf te installeren als je over de nodige technische kennis en ervaring beschikt. Daarnaast is een thuisbatterij vaak onderdeel van een groter systeem van zonne-energie, wat de installatie complex kan maken. Het is daarom aan te raden om voor de plaatsing of vervanging van zo’n thuisbatterij een erkende installateur in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van het laten installeren van een thuisbatterij door een erkende installateur?

Als erkende installateur hebben wij de expertise en ervaring om een thuisbatterij volledig correct en veilig te installeren. Dit zorgt ervoor dat jouw thuisaccu optimaal functioneert en de levensduur verlengd kan worden. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de omvormer geplaatst wordt in lijn met de huidige wetgeving en de garantie op jouw systemen behouden blijft.

Wat kost het om een thuisbatterij te laten plaatsen?

De kosten voor het laten plaatsen van een thuisbatterij hangen af van verschillende factoren zoals de capaciteit van de batterij, het merk, het type omvormer en de complexiteit van de installatie. Voor een specifieke offerte op maat voor jouw situatie kun je het beste contact met ons opnemen. Wij kunnen je voorzien van een gedetailleerde prijsopgave.

Hoe kies ik de geschikte thuisbatterij voor mijn situatie?

De keuze voor een geschikte thuisbatterij hangt af van meerdere factoren zoals je energieverbruik, de beschikbare ruimte voor de installatie en of je al zonne-energie opwekt. Voor advies over welke thuisbatterij het beste past bij jouw situatie kun je het beste een offerte aanvragen.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe onderhoud ik deze?

De levensduur van een thuisbatterij gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, afhankelijk van het type batterij en de intensiteit van het gebruik. Om de levensduur van jouw thuisbatterij te optimaliseren is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een erkende installateur. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw thuisaccu altijd optimaal functioneert.

Is mijn meterkast geschikt voor een thuisbatterij?

Om een thuisbatterij te kunnen plaatsen, moet je meterkast aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kan nodig zijn om een slimme meter te installeren of aanpassingen te doen aan de huidige meterkast. Wij kunnen tijdens een bezoek beoordelen of jouw meterkast geschikt is voor de installatie van een thuisbatterij en zo nodig aanbevelingen doen voor aanpassingen.

Hoe werkt een thuisbatterij in combinatie met zonne-energie?

Een thuisbatterij werkt perfect in combinatie met zonne-energie. Overdag, wanneer je zonnepanelen energie opwekken, kan de overtollige energie opgeslagen worden in de thuisbatterij. ’s Avonds of op momenten dat de zon niet schijnt, kun je deze opgeslagen energie gebruiken. Zo maximaliseer je het gebruik van je zelf opgewekte zonne-energie en ben je minder afhankelijk van het energienet.

Wat is een hybride omvormer en heb ik deze nodig voor mijn thuisbatterij?

Een hybride omvormer is een apparaat dat zowel met zonnepanelen als met een thuisbatterij gebruikt kan worden. Het zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om in bruikbare stroom voor in huis en kan tegelijkertijd de thuisbatterij opladen of ontladen. Als je zonne-energie in combinatie met een thuisbatterij gaat gebruiken, is een hybride omvormer vaak noodzakelijk voor de optimale werking van jouw installatie.