Hoeveel zonnepanelen voor airco nodig?

Compleet overzicht over hoeveel zonnepanelen voor airco nodig zijn 

Je wilt graag weten hoeveel zonnepanelen voor airco nodig zijn om je huis koel te houden in de zomer en tegelijkertijd je energierekening laag te houden. Het is belangrijk om te weten hoeveel energie je airco verbruikt, en hoeveel stroom je panelen kunnen genereren. 

Het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor je airconditioning hangt af van het energieverbruik van de airco en de opbrengst zonnepanelen. Door het verbruik van je airconditioning te berekenen en dit te vergelijken met de opbrengst van de PV installatie, kom je erachter hoeveel panelen je nodig hebt om je airco van energie te voorzien. 

Een airco in combinatie met zonnepanelen is een uitstekende manier om je energierekening laag te houden en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere wereld. Volg onze tips voor extra energiebesparing en geniet van een comfortabel en energiezuinig huis.

zonnepanelen opbrengst per maand hoeveel zonnepanelen voor airco

Het verbruik van airco berekenen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor airco nodig zijn, moet je eerst weten hoeveel energie je airco verbruikt. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar. Je kunt dit vinden in de specificaties van je airconditioning, of je kunt het berekenen door het vermogen van je airco (in kilowatt) te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je het apparaat per dag gebruikt, en dit vervolgens met het aantal dagen per jaar dat je het gebruikt.

De capaciteit van zonnepanelen bepalen

Nu je weet hoeveel energie je airconditioning verbruikt, is het tijd om uit te zoeken hoeveel zonnepanelen nodig voor airco zijn.. De capaciteit van de panelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Eén Wattpiek staat gelijk aan de energie die één zonnepaneel produceert onder ideale omstandigheden. Je kunt de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel berekenen door de Wattpiek te vermenigvuldigen met een factor van 0,85 tot 0,90, afhankelijk van je locatie en de hellingshoek van je dak.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor airco te laten draaien?

Nu je de opbrengst van een zonnepaneel en het verbruik van je airconditioning kent, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je airco te voorzien van energie. Deel het jaarlijkse verbruik van je airconditioning (in kWh) door de opbrengst van een zonnepaneel (in kWh). Dit geeft je een idee van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om airco te laten draaien. De opbrengst zonnepanelen berekenen formule kun je hiervoor gebruiken en laten we in een rekenvoorbeeld aan je zien.

Voorbeeldberekening: hoeveel zonnepanelen voor airco?

Laten we een voorbeeldberekening maken om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor airco nodig zijn. We gaan uit van de volgende gegevens:

 1. Airco met een vermogen van 3,5 kW (kilowatt)
 2. Gemiddeld gebruik van de airco: 6 uur per dag gedurende 100 dagen per jaar
 3. Zonnepaneel met een capaciteit van 300 Wattpiek (Wp) en een opbrengstfactor van 0,90

Eerst berekenen we het jaarlijkse energieverbruik van de airco:

 • Energieverbruik airco = vermogen × gebruiksuren per dag × gebruiksdagen per jaar
 • Energieverbruik airco = 3,5 kW × 6 uur × 100 dagen = 2.100 kWh (kilowattuur) per jaar

Vervolgens berekenen we de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel:

 • Opbrengst zonnepaneel = capaciteit × opbrengstfactor
 • Opbrengst zonnepaneel = 300 Wp × 0,90 = 270 kWh per jaar

Nu kunnen we bepalen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om het energieverbruik van de airconditioning te compenseren:

 • Aantal panelen = energieverbruik airconditioning ÷ opbrengst zonnepaneel
 • Aantal panelen = 2.100 kWh ÷ 270 kWh = 7,8 zonnepanelen

In dit voorbeeld heb je dus ongeveer 8 zonnepanelen nodig om het energieverbruik van je airconditionig te compenseren. Houd er rekening mee dat dit slechts een benadering is en dat de werkelijke energiebehoefte en -opbrengst kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de efficiëntie van je airconditioning, de locatie van je woning en de hellingshoek van het dak.

wat levert een zonnepaneel op zonnepanelen batterij en accu plug and play zonnepanelen

Airco in combinatie met zonnepanelen: energie-efficiëntie

Een airconditioning heeft stroom nodig om te functioneren. Door een airco in combinatie met zonnepanelen te gebruiken, kun je de energiekosten aanzienlijk verlagen. Zonnepanelen wekken overdag stroom op, precies wanneer de zon het sterkst schijnt en de behoefte aan airconditioning het grootst is. Door je airco en zonnepanelen slim te combineren, profiteer je optimaal van de zonne-energie die je opwekt.

Extra tips voor energiebesparing

Naast het berekenen van hoeveel zonnepanelen voor airco je nodig hebt, zijn er nog een paar andere manieren om energie te besparen en je airco efficiënter te laten werken:

 1. Kies voor een airconditioning met een hoog energierendement (SEER-waarde).
 2. Zorg voor goede isolatie van je woning om warmteverlies te beperken.
 3. Gebruik zonwering, zoals zonneschermen en rolluiken, om de zonnestraling tegen te houden.
 4. Ventileer je woning ’s ochtends en ’s avonds als de buitentemperatuur lager is.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopenzonnepanelen plaatsenen onderhouden. Zoals waarom zonnepanelen op de grond plaatsen ook een goed idee is en de voordelen van een zonnepanelen carport.

Heb je nog vragen over een PV-installatie of ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur? Neem dan zeker eens contact op met Zonnepanelen Brabant.