Hoeveel uur gaat een zonnepanelen batterij mee?

Investeren in een zonnepanelen batterij

Investeren in een zonnepanelen batterij voor je PV systeem is voor veel zonnepanelen-eigenaren een goede financiële beslissing, maar de kosten vooraf kunnen ontmoedigend zijn. Voordat je de investering doet, moet je begrijpen hoe lang een batterij voor zonnepanelen meegaat tijdens een stroomstoring.

Door je zonnesysteem uit te breiden met een zonnepanelen accu kun je de overdag geproduceerde energie opslaan voor gebruik in de avond of tijdens stroomuitval. Het stelt je ook in staat om minder afhankelijk te zijn van het energienetwerk en tegelijkertijd meer te besparen op je elektriciteitsrekening.

In deze blog bespreken we hoe lang een thuisbatterij je van stroom kan voorzien en welk type zonnepanelen batterij het beste is.

wat levert een zonnepaneel op zonnepanelen batterij en accu

Wat is de beste batterij voor zonnepanelen?

Door een aanzienlijke stijging van de elektriciteitsrekening en een daling van de prijzen van zonneproducten, stappen veel huishoudens over zonnepanelen kopen om hun huis van duurzame energie te voorzien. Maar voordat je een batterij voor zonnepanelen koopt, zijn er een aantal vragen om rekening meet houden: 

 • hoeveel energie heeft je huishouden nodig?
 • hoeveel energie produceert je PV-installatie?
 • hoeveel energie gebruik je thuis?
 • hoeveel energie kan je terugleveren aan het net?
  .

 Door deze berekeningen vooraf te maken kun je de juiste thuisbatterij kopen die past bij jouw specifieke behoeften.

De capaciteit van een batterij voor zonnepanelen – de hoeveelheid energie die de accu kan opslaan – beïnvloedt rechtstreeks hoe lang een accu een huis van stroom kan voorzien tijdens een stroomstoring. 

Welke batterij zonnepanelen kopen?

Er zijn drie soorten accu’s voor zonne-energie op de markt: 

 1. lithium-ion accu
 2. loodzuur thuisbatterij
 3. zoutwater batterij zonnepanelen
  .

Over het algemeen zijn lithium-ion batterijen de beste optie voor een zonnepanelensysteem, hoewel andere soorten batterijen betaalbaarder zijn.

Loodzuur accu’s gebruiken een beproefde technologie die al tientallen jaren meegaat. Hoewel loodaccu’s een relatief kortere levensduur hebben, zijn ze een van de meest betaalbare. Als je wilt overschakelen op off-grid en accu-opslag wilt, dan is dit de zonnepanelen batterij voor jou.

Lithium-ion batterijen zijn lichter, compacter en hebben een langere levensduur dan loodzuur batterijen. Ze zijn echter duurder dan loodzuuraccu’s. Let ook op de garantie die de fabrikant biedt om niet in de problemen te komen als je uiteindelijk een accu koopt die niet voldoet.

zonnepanelen schuin dak batterij voor zonnepanelen kopen

Hoe lang gaat een accu voor zonnepanelen mee?

Het eerste dat van invloed is op de back-up tijd van een zonnebatterij is hoe groot je accu voor zonnepanelen is of hoeveel opslagruimte je eigenlijk nodig hebt. Hoe lang een accu voor zonnepanelen meegaat, hangt af van de opslagcapaciteit van de batterij, het vermogen van het zonnepanelensysteem en de elektriciteitsbehoefte tijdens een storing.

In de meeste gevallen kunnen zonnebatterijen je huis ’s nachts van stroom voorzien als de panelen geen elektriciteit produceren. Om een meer exacte schatting te maken moet je echter een paar dingen weten. Zoals hoeveel energie je huis op een dag verbruikt, als ook de capaciteit, vermogen en type van het PV-systeem.

Capaciteit opslag batterij zonnepanelen

De capaciteit van de opslag batterij zonnepanelen varieert gewoonlijk van 10 tot 13 kilowattuur. Wanner je bijvoorbeeld 30 kWh elektriciteit op een dag nodig hebt voor je huishouden. Dan kun je drie accu’s installeren om al je apparaten de hele dag te laten werken met niets anders dan batterijondersteuning. Merk op dat de meeste accu’s niet op maximale capaciteit kunnen werken en meestal pieken bij 90%.

accu container opslag

Daardoor zal een batterij van 10 kWh waarschijnlijk een nuttige capaciteit van 9 kWh hebben. Ook wek je met de zonnepanelen op dak ongeveer 6-7 uur stroom op tijdens piekuren van zonlicht. Bovendien, als je de thuisbatterij koppelt aan fotovoltaïsche-zonnepanelen, kunnen één of twee batterijen voldoende stroom leveren tijdens nachten waarin de panelen geen elektriciteit produceren.

Kortom, een 10 kWh zonnepanelen batterij kan, in combinatie met een PV-systeem, de essentiële apparaten in je huis minstens 24 uur van stroom voorzien. En zelfs meer, zonder airco’s of elektrische kachels te gebruiken.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over duurzame energie? Hou dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopenzonnepanelen plaatsenen onderhouden. Zoals wat zijn dakpan zonnepanelen. Meer weten over batterij opslag zonnepanelen? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.