Hoeveel stroom levert een zonnepaneel 

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op?

Een zonnepaneel produceert, net als elk ander energie producerend apparaat, elektriciteit als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarom worden zonnepanelen meestal op het dak van een gebouw gemonteerd, zodat het zonlicht er direct op valt.

Eenmaal geïnstalleerd wordt de hoeveelheid stroom die zonnepanelen per vierkante meter produceren echter beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte, het type en de hoek van de zonnestralen. Daarom is het belangrijk om precies uit te zoeken hoeveel zonne-energie een bepaald zonnepaneelsysteem kan produceren. Je kunt hiervoor een zonlichtsimulator of een buiten-energiemeter gebruiken.

hoeveel stroom levert een zonnepaneel

Hoeveel stroom produceert een zonnepaneel?

De hoeveelheid stroom die een zonnepaneel produceert, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het paneel, de efficiëntie van het paneel en de hoeveelheid zonlicht waar het paneel aan wordt blootgesteld. Een gemiddeld kristallijn zonnepaneel van 300 wattpiek (Wp) zal ongeveer 250 watt (W) produceren in een uur volle zonneschijn. Een dunne film zonnepaneel, afhankelijk van de technologie die gebruikt wordt, kan een iets lagere efficiëntie hebben en daarom minder stroom produceren.

Houd er rekening mee dat de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel produceert afneemt naarmate het minder zonlicht krijgt, zoals bij bewolking of ’s avonds. Het is ook belangrijk om te weten dat de stroom die een zonnepaneel produceert, afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. De stroomproductie daalt bij hogere temperaturen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn kleine apparaten die een breed scala aan toepassingen hebben. Zonnesystemen voor thuis zijn goed geschikt voor de groene energievoorziening voor de apparaten in huis. Je kunt ze installeren op daken, op de grond, of op elke plaats waar zonlicht voorhanden is. Het doel van zonnepanelen installeren, is om de energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Hoe?

Via een proces dat bekend staat als fotovoltaïsch. Een fotovoltaïsche (PV) cel, ook wel zonnecel genoemd, kan het licht dat erop gericht is reflecteren, absorberen of doorlaten. Bij blootstelling aan zonlicht absorbeert een halfgeleider de energie van het licht en zet die om in elektronen – negatief geladen deeltjes die in het materiaal aanwezig zijn.

Door de extra energie kan er een elektrische stroom ontstaan tussen de elektronen en het materiaal. Je huis en de rest van het elektriciteitsnet kunnen van deze stroom worden voorzien, die door de roosterachtige lijnen op zonnecellen, bekend als geleidende metaalcontacten, naar buiten wordt getrokken.

Eenvoudig gezegd wordt stroom voor zonnepanelen opgewekt wanneer fotonen op halfgeleidermaterialen, zoals silicium, in zonnepanelen inslaan. Als het licht door het rooster van silicium gaat, komen elektronen los. De daaropvolgende stroom elektronen genereert elektriciteit.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Hoe weet ik hoeveel stroom een zonnepaneel produceert?

Het vermogen van een zonnepaneel om stroom op te wekken, wordt gedeeltelijk beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht waaraan het is blootgesteld. Daarom hebben paneelfabrikanten voor elk van hun producten een gemiddeld niveau van stroomopwekking vastgesteld. Ook al leveren sommige panelen meer energie dan andere.

Om te bepalen welke panelen het beste zijn voor je huis, gebaseerd op de beschikbare buitenruimte en het energieverbruik, kan je een onderzoek doen naar de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Deze berekening kan Zonnepanelen Brabant voor je uitvoeren. 

De maximale of piekhoeveelheid stroom die een zonnepaneel levert wordt aangegeven met wattage. Bij afwezigheid van wind of belemmeringen testen fabrikanten meestal de prestaties bij 25 graden Celsius. Verwacht dat het zonnepanelen vermogen lager is dan de maximumwaarde van de fabrikant, omdat de werkelijke omstandigheden veel gecompliceerder zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de prestaties van een zonnepaneel varieert afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij hogere temperaturen zullen de prestaties van de zonnepanelen afnemen.

Wat zijn de drie belangrijkste soorten zonnepanelen die verkrijgbaar zijn?

Monokristallijn zonnepanelen 

Monokristallijn zonnepanelen zijn meestal duurder, maar ook zeer efficiënt. Ze zijn erg in trek omdat ze gemaakt zijn van zuiver silicium en een langere levensduur hebben. Ze kunnen de kosten van je systeem halveren, terwijl ze ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijk stroomverbruik van je zonnepaneel krijgt.

Polykristallijn zonnepanelen 

Deze panelen zijn gemaakt van gesmolten siliciumkristallen. Polykristallijn zonnepanelen zijn matig efficiënt en matig geprijsd, maar de levensduur is korter dan die van monokristallijn panelen.

Dunne film zonnepanelen 

Dunne film zonnepanelen zijn opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder een kleine hoeveelheid silicium. Hoewel ze de kortste levensduur en het laagste rendement hebben, zijn ze vaak de voordeligste optie. Dunne filmpanelen zijn flexibeler en lichter dan kristallijne zonnepanelen, maar hebben vaak een lagere efficiëntie. Er zijn verschillende type dunne film zonnepanelen, zoals CIGS (copper indium gallium selenide) en CdTe (cadmium telluride) panelen.

hoeveel stroom levert een zonnepaneel

Meer weten over hoeveel stroom levert een zonnepaneel? 

Met betaalbare prijzen en superieure service helpt Zonnepanelen Brabant huiseigenaren groen te gaan en een actieve rol te spelen in het redden van het milieu. Wil je meer weten over hoeveel stroom levert een zonnepanelen op? Neem dan gerust eens contact met ons zonnepanelen bedrijf op. 

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, onderhouden en zonnepanelen plaatsen. Zoals altijd stroom met zonnepaneel camper. En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.