Hoeveel levert een zonnepaneel per dag 

Hoeveel levert een zonnepaneel per dag op?

Zonnepanelen worden steeds populairder vanwege het opwekken van schone en duurzame energie te produceren. En de verlaging van de maandelijkse energierekening. Een belangrijke factor bij het kiezen van een PV installatie is de zonnepaneel opbrengst per dag. We leggen je uit hoeveel energie een zonnepaneel per dag kan opwekken en welke factoren van invloed zijn op de opbrengst zonnepanelen.

Hoeveel energie produceert een zonnepaneel per dag?

De hoeveelheid energie die een zonnepaneel per dag kan produceren, hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Formaat zonnepaneel: Grotere zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger vermogen (meer Wattpiek Wp) en kunnen dus meer energie produceren.
  • Efficiëntie van een zonnepaneel: Hoe efficiënter het zonnepaneel, hoe meer energie het produceert.
  • Intensiteit van het zonlicht: De hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan produceren, hangt af van de hoeveelheid zonlicht die het paneel ontvangt. Zonnepanelen produceren bijvoorbeeld meer energie op heldere, zonnige dagen dan op bewolkte dagen.
  • De richting en hoek van de zonnepanelen: Zonnepanelen werken het beste wanneer deze naar de zon zijn gericht en onder een optimale hoek staan ten opzichte van de zon. De beste positie voor zonnepanelen opbrengst is wanneer deze op het zuiden zijn gericht, schaduwvrij zijn en met een hellingshoek van 35 graden. 
  • De locatie van het zonnepaneel: De hoeveelheid zonlicht die een zonnepaneel ontvangt, kan variëren afhankelijk van de locatie. Zonnepanelen plaatsen waar veel zonlicht is, produceren meer groene energie dan panelen die bijvoorbeeld veel schaduwval hebben.  
gewicht zonnepanelen montageframe zonnepanelen plat dak hoeveel levert een zonnepaneel per dag

Gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per dag

Over het algemeen kan een zonnepaneel van 1 m2 gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilowattuur (kWh) per dag opwekken, afhankelijk van de eerdergenoemde factoren. Dit betekent dat een zonnepaneel van 10 vierkante meter ongeveer 35 tot 45 kWh per dag kan produceren.

Echter de werkelijke opbrengst van een zonnepaneel kan variëren, afhankelijk van de omstandigheden. Factoren zoals seizoensgebonden veranderingen in zonlicht, weersomstandigheden en de aanwezigheid van schaduw zijn allemaal van invloed zijn op de opbrengst van een zonnepaneel.

Hoe kun je de opbrengst van zonnepanelen optimaliseren?

Er zijn verschillende manieren om de zonnepanelen opbrengst te optimaliseren, waaronder:

  • Plaatsing: Zorg ervoor dat het zonnepaneel op een locatie wordt geplaatst waar deze de meeste zonlicht ontvangen en dat het onder een optimale hoek staat ten opzichte van de zon. Zonnepanelen-Brabant berekent de juiste plek en hellingshoek.
  • Reiniging: Houd het zonnepaneel schoon en vrij van vuil, stof en andere vervuiling die de opbrengst kan beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld de zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo of een zachte borstel.
  • Onderhoud: Regelmatig onderhoud kan helpen om eventuele problemen met het zonnepaneel op te sporen en te verhelpen voordat ze de opbrengst beïnvloeden.
  • Monitoring: Het regelmatig monitoren van de zonnepaneel opbrengst helpt om eventuele problemen snel op te sporen en te verhelpen.
wat levert een zonnepaneel op zonnepanelen batterij en accu plug and play zonnepanelen

Tot slot over hoeveel levert een zonnepaneel per dag op

De hoeveelheid energie die een zonnepaneel per dag oplevert, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte, efficiëntie, intensiteit van het zonlicht, de richting en hoek van het paneel en de locatie van het paneel. Gemiddeld wekt een zonnepaneel van 1 vierkante meter tussen de 3,5 en 4,5 kilowattuur per dag op. Zonnepanelen 400Wp brengen meer op dan een paneel van 200 Wp bijvoorbeeld. 

Om de opbrengst van zonnepanelen te optimaliseren, is de plaatsing, locatie, regelmatig zonnepanelen schoonmaken, onderhouden en opbrengst monitoren van belang. Met de juiste zorg zijn zonnepanelen een betrouwbare en duurzame bron van energie voor huishoudens en bedrijven.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopenzonnepanelen plaatsenen onderhouden. Zoals zonnepanelen op het noorden plaatsen, waar moet je aan denken. Vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.