Hoe zonnepanelen schoonmaken

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is aan te raden om dat tenminste 1x per jaar te doen. Door de zonnepanelen te reinigen zorg je ervoor dat ze optimaal functioneren en renderen. Vuil, stof, bladeren en andere verontreinigingen kunnen op het oppervlak van de zonnepanelen terechtkomen en de hoeveelheid zonlicht die de panelen opvangen verminderen. Dit kan leiden tot lagere energie opbrengsten. En een lagere terugverdientijd van de investering in de panelen.

Om optimaal te profiteren van de opbrengst is het aanbevolen de PV-installatie regelmatig te inspecteren. Bijvoorbeeld of er vogelpoep, bladeren of stof op ligt. Als dit vuil namelijk blijft zitten, heeft dit vervolgens een negatief effect op het rendement van de zonnepanelen.

Achtergebleven vuil op zonnepanelen kan een rendementsverlies van 2 tot 3% opleveren. Zorg er daarom altijd voor dat de zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het raadzaak om de PV-installatie geregeld te controleren op defecten en beschadigingen. Dit komt ten goede van de lange levensduur.

hoe zonnepanelen schoonmaken

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Vuil en stof op de zonnepanelen spoelt de regen grotendeels weg, maar blijft vaak aan de onderste rand van het paneel hangen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil, alg en mos op de eerste rij zonnecellen. Verticale zonnepanelen hebben meer last van opgehoopt vuil dan horizontaal geplaatste panelen.

Er zijn een aantal manieren om hoe zonnepanelen schoonmaken. Afhankelijk van de locatie en hoe makkelijk ze toegankelijk zijn. Sommige mensen gebruiken een gewone tuinslang om de panelen af te spuiten, terwijl anderen een speciale zonnepanelenreiniger gebruiken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van zonnepanelen, omdat het glas van de panelen kwetsbaar is en kan breken als het wordt bewerkt met harde borstels of andere scherpe voorwerpen.

Het is ook belangrijk om te onthouden om nooit op het dak te klimmen als het nat is of als er ijs op ligt, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Als je twijfelt over hoe je zonnepanelen op de juiste manier kunt schoonmaken, kun je altijd professioneel advies vragen aan de zonnepanelen specialist bij jou in de buurt; Zonnepanelen Brabant.

Tips hoe zonnepanelen schoonmaken

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zonnepanelen schoon zijn, omdat vuil en viezigheid op de panelen ervoor kan zorgen dat ze minder efficiënt zijn. Als je zonnepanelen op dak hebt liggen, is het aan te raden om ze regelmatig te inspecteren en te reinigen wanneer dat nodig is.

Zonnepanelen schoonmaken kan je laten doen, maar je kan het ook zelf doen. Wees altijd voorzichtig, zeker als de zonnepanelen op schuin dak liggen. En ga ook nooit met ijs of sneeuw het dak op. Gebruik bovendien nooit een hogedrukspuit, want dit kan de panelen ernstig beschadigen.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als bij hoe zonnepanelen schoonmaken:

  1. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft voordat je op het dak gaat werken. Dit betekent dat je een veiligheidsgordel draagt en ervoor zorgt dat je op een stabiel oppervlak staat.
  2. Gebruik een zachte borstel of een microvezel doek om vuil en vlekken van de zonnepanelen te verwijderen. Gebruik geen schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit de panelen namelijk beschadigt.
  3. Gebruik lauw water om de panelen te reinigen. Als er hardnekkig vuil of vlekken op de panelen zitten, kan je een mild reinigingsmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat je het reinigingsmiddel goed afspoelt, zodat het geen residu op de panelen achterlaat.
  4. Zonnepanelen schoonmaken kan ook met lauw kalkvrij water en een zachte spons. Gebruik nooit een schuurspons, want deze laten krassen op de panelen achter, waardoor de opbrengst vermindert.
  5. Laat de panelen na het schoonmaken voldoende tijd drogen voordat je ze weer inschakelt. Dit is vooral belangrijk als het bewolkt is of als het regent, omdat de panelen anders minder efficiënt zullen zijn.
    .

Houd er rekening mee dat het schoonmaken van zonnepanelen een klus is die best aan professionals over kan laten. Zeker als jij je niet comfortabel voelt om op het dak te werken of als je twijfelt over jouw veiligheid.

zonnepanelen schoonmaken

 

 

 

Schakel specialist voor onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze goedkoop in gebruik zijn. Een grondige onderhoudsbeurt hoeft slecht één keer in de vijf of zes jaar plaats te vinden. Wel is het belangrijk om de zonnepanelen schoon te houden. De beste periode voor zonnepanelen schoonmaken is de lente.

Schakel een vakman van Zonnepanelen Brabant in om alle onderdelen van de zonnepanelen-installatie te controleren of ze nog goed werken. En of alle kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Hierdoor weet je zeker dat je een optimale opbrengst behaalt met jouw PV-installatie op dak. 

Wil je een specialist inhuren voor onderhoud zonnepanelen en/of een schoonmaakbeurt? Neem dan contact op met Zonnepanelen Brabant. Profiteer je nog niet van duurzame zonne-energie en wil je zonnepanelen kopen? Lees dan ook eens ons blog over waar op letten bij zonnepanelen set kopen. Vraag vervolgens een gratis offerte prijs zonnepanelen aan bij installateur Zonnepanelen Brabant. Heb je nog andere vragen, zoals moet je de sneeuw van zonnepanelen verwijderen, ook daarvoor kan je bij ons zonnepanelen bedrijf terecht.