Hoe werkt salderen zonnepanelen

Hoe werkt salderen zonnepanelen?

Terugleveren stroom en salderen, hoe werkt het?

Om investeren in duurzame energie te stimuleren, heeft de overheid diverse subsidies en regelingen bedacht. Eén van deze regeling is het salderen van zonnepanelen. Hoe werkt salderen zonnepanelen en wat houdt deze salderingsregeling in? We gaan hier verder op in.

Met zonnepanelen wek je eigen stroom op. Maar wat gebeurt er met de stroom die je niet direct verbruikt, bijvoorbeeld omdat je met vakantie bent? Stroom die je niet direct nodig hebt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De energie die je teruglevert, wordt verrekend met het totale energieverbruik per jaar. 

Als je overdag bijvoorbeeld 15 kWh teruglevert en in de avond 15 kW gebruikt, wordt dit met elkaar verrekend. Je komt op nul en je betaald dus niets.  Dit principe heet salderen. Stel je levert over een jaar 1400 kWh terug aan het net, maar je verbruikt ook 1950 kWh. Dan betaal je enkel voor de 550 kWh die overblijft na het salderen zonnepanelen. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak salderen zonnepanelen

Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?

De stroom die de zonnepanelen op het dak per jaar opwekken gebruik je voor de elektra voorziening voor eigen gebruik. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kan je deze ‘extra’ energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. 

Zonder zonnepanelen kan de stroom maar één kant op, namelijk naar jouw woning toe. Je ontvangt immers stroom via het energienet voor jouw elektrische voorziening in huis. Met zonnepanelen werkt dit anders. Indien het zonnepanelen systeem meer stroom opwekt dan jezelf verbruikt, lever je het overschot automatisch terug. Je bent dan eigenlijk een kleine energieleverancier. Dit proces noemen we terugleveren van energie.

Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt van hoeveel stroom je hebt verbruikt en hoeveel stroom je hebt opgewekt. Blijkt dat je meer stroom hebt afgenomen van de energieleverancier, dan betaal je nog een restbedrag. Het kan ook voorkomen dat je meer energie hebt opgeleverd, dan verbruikt. In dat geval ontvang je een vergoeding terug. Terugleveren energie wordt dan volledig gesaldeerd met de levering. 

Houd er rekening mee dat niet alle terug geleverde energie meetelt voor het salderen van zonnepanelen. Dit noemen we de salderingsgrens, welke voor iedereen weer anders is. De salderingsgrens kan je terugvinden op de energierekening van de maatschappij. Het gaat hierbij om de energie die je van jouw energieleverancier hebt afgenomen. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Tijdig aanmelden van salderen voor zonnepanelen 

Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling, moet je zonnepanelen aanmelden bij energieleverancier. Het aanmelden van salderen voor zonnepanelen moet je tijdig doen. Indien je de PV-installatie niet op tijd aanmeld, kan de energie maatschappij het terugleveren niet verwerken en je vervolgens ook geen vergoeding geven. 

Let wel, de vergoeding de salderingsregeling is niet heel veel. Het heeft dus geen zin om meer energie op te wekken dan je nodig hebt. Voor salderen en de terugleververgoeding kom je alleen in aanmerking als je een kleinverbruiker bent. Dit is een aansluiting tot maximaal 3×80 ampère. Je kan dus ook als ondernemer in aanmerking komen voor salderen. 

Het aanmelden van de zonnepanelen-installatie doe je bij energieleveren.nl. Bij Zonnepanelen Brabantontvang je bij de oplevering van de PV-installatie een opleverdocument waar alle gegevens in vermeld staan die je nodig hebt voor het aanmelden salderen zonnepanelen. 

Mocht je over het aanmelden voor de salderingsregeling nog vragen hebben, dan ken je altijd contact opnemen met onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant. Heb je als particulier zonnepanelen gekocht? Dan kan je na aankoop de btw zonnepanelen terugvragen. Dit scheelt je alweer 21%. Ook daarover kunnen we je van informatie voorzien. 

Toekomst salderen zonnepanelen 

De toekomst salderen zonnepanelen wordt anders. De salderingsregeling zou eerst tot 2021 blijven, maar is inmiddels verlengd naar 2023. Na 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd, met 9% per jaar. Dit betekent dat de salderingsregeling na 2023 ook flink minder waard wordt. Alle stroom die je teruglevert aan het net, wordt minder waard dan de energie die je moet inkopen op minder zonnige dagen. 

We raden aan niet meer zonnepanelen te nemen dan je eigen verbruik is. De terugleververgoeding weegt namelijk niet op tegen de investering in de extra zonnepanelen, waardoor het heel lang duurt voordat je deze hebt terugverdiend. Zeker als de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam wordt afgebouwd. 

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je woning of bedrijf te voorzien van groene zonne-energie kunnen wij voor je uitrekenen. Houd bij het berekenen van het aantal zonnepanelen ook rekening met de toekomst. Zonnepanelen kopen doe je voor lange termijn, 20 tot 30 jaar. Zie je op termijn gezinsuitbreiding of ga je juist inkrimpen omdat je kinderen uit huis gaan? Wil je een elektrische auto aanschaffen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij de berekening van het aantal zonnepanelen. 

salderen zonnepanelen

Wat is salderen bij zonnepanelen?

We geven kort antwoord op de vraag Wat is salderen bij zonnepanelen? Zodra je zonnepanelen op je dak hebt liggen, start je met het opwekken van duurzame energie. De termen salderen en terugleveren komen dan om de hoek kijken.

Wat is salderen? Je kan geld besparen en verdienen met zonnepanelen. In sommige periodes, voornamelijk de maanden mei t/m juli wanneer de zon hoogt staat, wek je meer duurzame energie op dan je verbruikt. De teveel opgewekte stroom lever je terug aan jouw energieleverancier. Dit proces heet ‘terugleveren’.

De energieleverancier verrekent op jaarbasis de teruggeleverde energie met je eigen verbruik. Hierdoor wordt je energierekening lager. Dit proces heet ‘salderen’. Als je uiteindelijk meer energie opwekt dan je verbruikt krijg je een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten met de elektriciteitsmaatschappij.   

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Investeren in zonnepanelen na de salderingsregeling

Misschien vraag jij je af of het nog wel zin heeft om te investeren in zonnepanelen zodra de salderingsregeling na 2023 wegvalt. Dit heeft zeker nog wel zin. De vergoeding die je van de energieleverancier ontvangt voor de teveel opgewekte energie is minimaal. Ideaal is als je precies genoeg energie opwekt dan je verbruikt. 

Daarom heeft slim investeren in duurzame energie zeker zin. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van de alsmaar stijgende prijzen van energie. Bovendien wek je groene energie op en stoot je dus minder CO2 uit. Het grootste voordeel van investeren in zonnepanelen is dat de energierekening verlaagt wordt. 

De investering in zonnepanelen is voor 25 jaar tot 40 jaar. De korte terugverdientijd van 6 tot 7 jaar maakt deze investering het meer dan waard. De enige kosten die je na de aankoop van zonnepanelen nog hebt, is het vervangen van de omvormer zonnepanelen. Deze zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Na tien jaar moet je de omvormer vervangen. 

Door te investeren in een PV-systeem bespaar je jaarlijks tot wel duizend euro op de energierekening. Zodra je de terugverdientijd van 6 tot 7 jaar voorbij bent, gaat het financiële voordeel helemaal hard meewegen. 

Lees meer informatie in ons magazine, zoals of zonnepanelen aanschaffen in de zomer het juiste moment is of niet. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor antwoord op de vraag is mijn dak geschikt voor zonnepanelen of voor meer informatie.