Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?
Een zonnepaneel maakt gebruik van de zonnestralen, waarbij het paneel deze omzet naar groene energie. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom naar wisselstroom (230V) wordt omgezet, zodat je de elektriciteit kan gebruiken voor je huishoudelijke apparaten in huis.
Groene energie is goed voor het milieu, omdat deze is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, die op een continue basis wordt aangevuld. Zoals zon, wind, water en biomassa. Het is een vorm van energie die niet uitgeput raakt en welke bovendien niet het milieu belast.
Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk? Zonnepanelen Brabant legt dit aan je uit. Hierbij lichten we ook de soorten zonnepanelen toe.
Hoe werkt een zonnepaneel installatie?
Een zonnepaneel werkt door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Het bestaat uit een aantal fotovoltaïsche cellen (PV-cellen) die licht opvangen en de energie omzetten. Elke PV-cel bestaat uit twee lagen van semiconductor materiaal, meestal silicium. De ene laag is positief geladen (p-type), de andere is negatief geladen (n-type).
Wanneer zonlicht op de cel valt, worden elektronen in beweging gebracht van de ene laag naar de andere, waardoor er een stroom ontstaat. Deze stroom wordt opgevangen door een externe schakeling en gebruikt als elektriciteit.
Een zonnepaneel bestaat meestal uit meerdere PV-cellen die zijn samengevoegd in serie of parallel. Hierdoor wordt de totale hoeveelheid opgewekte elektriciteit vergroot.
Zonnepanelen kun je gebruiken voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder het opwekken van elektriciteit voor huishoudens en gebouwen. En zelfs voor de energieopwekking voor grote industriële installaties.
Rendement van een zonnepaneel
Het rendement van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- kwaliteit van de PV-cellen
- hoeveelheid zonlicht
- temperatuur.
.
De meeste commerciële zonnepanelen hebben een rendement tussen de 15 en 20%. Dit betekent dat ongeveer 15-20% van de opvangende zonne-energie omgezet wordt in bruikbare elektriciteit.
Soorten zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, waaronder monokristallijne, polykristallijne en amorf siliciumpanelen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals efficiëntie, kosten en duurzaamheid.
Op technisch gebied zijn er ook andere zonnepanelen ontwikkeld, zoals concentratie zonnepanelen die de zonnestralen via een spiegelsysteem concentreren, en zogenaamde organische zonnepanelen die gebruikmaken van organische materialen zoals polymeren.
Kort gezegd, zet een zonnepaneel zonne-energie om in elektriciteit middels gebruik van semiconductor materiaal (meestal silicium). Dit bestaat uit meerdere fotovoltaïsche cellen die worden samengevoegd in serie of parallel. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Het rendement van een zonnepaneel ligt meestal tussen 15-20%. En er zijn ook nog andere technologieën beschikbaar zoals concentratie zonnepanelen en organische zonnepanelen. Deze soorten leggen we uit in ons volgend blog.
Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, zonnepanelen plaatsenen onderhouden. Zoals hoe zonnepanelen op plat dak plaatsen. En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.