Hoe snel verdien je zonnepanelen terug

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Terugverdientijd zonnepanelen 

De terugverdientijd zonnepanelen wordt steeds korter. Dit komt doordat de zonnepanelen prijs steeds goedkoper wordt en we ook zuiniger omgaan met ons verbruik. Bewezen is dat als je meer inzicht krijgt in je verbruik, je ook bewuster omgaat met de energie. 

Ondanks het wegvallen van de landelijke subsidie voor particulieren is het altijd nog zeer interessant om te investeren in zonnepanelen op je dak. Voor bedrijven zijn er nog wel subsidies en andere regelingen voor de investering in duurzame middelen. 

Eén belangrijk impuls om zonnepanelen aan te schaffen voor particulieren is dat je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen kan bij de Belastingdienst. Dit scheelt je alweer 21% op de totale installatie. Voor bedrijven kan de subsidie en fiscale regelingen wel oplopen tot 82,5%. 

Waar nog een paar jaar geleden de terugverdientijd van zonnepanelen op 9 à 10 jaar lag, ligt deze nu tussen de 6 en 7 jaar. Aan de hand van een rekenvoorbeeld laten we dit aan je zien. 

schuin dak

Zonnepanelen terug verdienen

Zonnepanelen terug verdienen doe je middels een lagere energierekening en het terugleveren van extra opgewekte energie aan de netleverancier. Bovendien worden de traditionele energiebronnen steeds duurder en het plaatsen van zonnepanelen steeds goedkoper. Het terugverdien effect van investeringen in zonne-energie wordt daardoor alleen maar korter. 

Het plaatsen van zonnepanelen op dak is een eenmalige investering. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen door besparing op je energierekening. Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? Dit is niet voor iedere woning in Nederland hetzelfde. 

De terugverdientijd zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
– de prijs zonnepanelen 
– prijs PV-installatie inclusief installatiekosten
– energieproductie per paneel
– je jaarlijkse energieverbruik
– de teruglever vergoeding van je energieleverancier (hoe werkt salderen zonnepanelen?)
– de ligging van je dak
– kwaliteit en vermogen zonnepanelen en omvormer
– lokale en/of landelijke subsidie en fiscale regelingen van de overheid.

Zodra je de zonnepanelen installatie hebt terugverdiend, geniet je nog jarenlang van gratis duurzame energie. De enige kosten die je na 10 tot 13 jaar hebt is de vervanging van de zonnepanelen omvormer. Deze zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom.

dak

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen 

De terugverdientijd zonnepanelen berekenen is interessant, want niet voor ieder huishouden is deze periode hetzelfde. Dit is namelijk afhankelijk van genoemde factoren. Bij Zonnepanelen Brabant kunnen we redelijk nauwkeurig de periode berekenen wanneer je de zonnepanelen installatie hebt terugverdiend. Neem hiervoor contact op onze adviseurs. 

Aan de hand van een rekenvoorbeeld gaan we de terugverdientijd zonnepanelen berekenen. We gaan uit van een PV-installatie van 10 zonnepanelen. 

Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren 10 zonnepanelen op? 

Een compleet zonnepanelen systeem is een eenmalige investering. Voor een zonnepanelen installatie van 10 panelen betaal je ongeveer 4.300 euro. Zonnepanelen hebben vaak een fabrieksgarantie van 10 tot 12 jaar met een vermogensgarantie van 25 jaar. De technische levensduur is wel 40 jaar. 

Naast de zonnepanelen heb je ook een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom van 230 Volt. De omvormer gaat 10 tot 13 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit. De hoge kwaliteit omvormer welke Zonnepanelen Brabant gebruikt zijn van het A-merk SolarEdge, Solax of SMA. Wanneer je de omvormer moet vervangen kost dit ongeveer 1.000 euro. Voor de aanschaf en installatie van 10 zonnepanelen ben je dus 5.300 euro kwijt. 

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Stel dat je 10 zonnepanelen van 325 Wattpiek (Wp) per zonnepaneel aanschaft. Dan is je totale opbrengst per jaar 3312 kW per jaar. Per kWh betaal je in Nederland gemiddeld 22 eurocent. Met de zonnepanelen installatie bespaar je 725 euro per jaar op de totale energierekening doordat je zelf energie opwekt. 

Je hebt voor jouw PV-installatie in totaal 5.300 euro geïnvesteerd. Als particulier mag je na de aankoop 21% BTW terugvragen zonnepanelen. Dit is 1.113 euro. Haal dit van je totale investering af, dan kom je uit op 4.187 euro. 

Deel dit op de jaarlijkse besparing op energie van 725 euro, dan kom je uit op een terugverdienperiode van 5,7 jaar. Daar moet je dan nog wel de 1.000 euro bijrekenen die je voor de omvormer moet betalen over 10 tot 13 jaar. Dan kom je uit op een terugverdientijd van 6,9 jaar.

Slim investeren in duurzame energie met zonnepanelen op dak. Niet alleen kan je met zonnepanelen besparen op energierekening, maar het is ook goed voor het milieu. Bovendien stijg de waarde van je woning met een PV-installatie op dak.

Heb je nog vragen over hoe snel verdien je zonnepanelen terug? Neem dan contact op met zonnepanelen specialist Brabant.

hoe duurzaam zijn zonnepanelen

Welke zonnepanelen zijn de beste

De twee meest verkochte zonnepanelen zijn polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Tussen deze twee soorten bestaan twee grote verschillen. Eerste verschil is dat poly een aluminium uitstraling heeft en monokristallijne panelen een zwart frame.

Poly of mono zonnepanelen kiezen ligt aan de toepassing. Heb je een schuin dak of een plat dak. Tussen beide panelen is ook een klein prijsverschil en de opbrengst prestaties zijn ook anders. 

Verschil poly of mono zonnepanelen

Een poly zonnepanelen behoren tot de eerste generatie panelen. Ze zijn blauw van kleur en het is de langst toegepaste techniek. De beste prijs per Wp, wat een minder hoge investering is. Het poly zonnepaneel heeft een aluminium frame, welke iets minder mooi is in het zicht. Vanwege deze reden worden de panelen meestal alleen toegepast op als zonnepanelen plat dak.

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een mooier uiterlijk. Het frame is ook zwart en worden daarom ook wel black zonnepanelen genoemd. Ze leveren een beter rendement en er is een hoger paneelvermogen mogelijk, tot 400 Wp. Vanwege het strakke uiterlijk vallen ze minder op en worden dan ook toegepast op schuine daken. 

Bij de mono kristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting op. Hierdoor produceren ze beter bij directe zonne-straling. De betere werking van de polypanelen bij diffuus licht, wordt door de mono panelen gerealiseerd wanneer de zon direct op de zonnepanelen schijnt.

In Nederlandse omstandigheden hebben beiden type zonnepanelen dezelfde opbrengst wanneer dit over een heel jaar wordt berekend. 

Zonnepanelen Bosschenhoofd installeren 500

Garantie zonnepanelen 

Bij garantie zonnepanelen spreken we over twee soorten garanties. De fabrieksgarantie en vermogensgarantie zonnepanelen, ook wel opbrengst- of rendementsgarantie genoemd. De technische levensduur van zonnepanelen is 40 jaar, waarbij een fabrieksgarantie meestal 10 tot 12 jaar is. 

De belangrijkste zonnepanelen garantie is de vermogensgarantie. Hoeveel energie leveren de zonnepanelen na 25 jaar op? Zelfs de beste panelen verliezen in de loop der jaren iets aan opbrengst. Daarbij geldt hoe zuiverder het silicium van de zonnecellen hoe minder de degradatie is. 

De meeste fabrikanten garanderen 80% na 25 jaar. Zonnepanelen Brabant levert panelen met een opbrengstgarantie van maar liefst 85% na 25 jaar. 

Wij werken dan ook enkel met A-kwaliteit panelen, zoals de Sunpower zonnepanelen. Deze leveren het hoogste rendement op, omdat ze meer elektriciteit produceren ten opzichte van conventionele panelen. Ze hebben een optimale zonne-energie opbrengst. De degradatie ligt na 25 jaar op slechts 8%, dat is 12% lager dan bij conventionele panelen.

Zonnepanelen kopen met subsidie

Zonnepanelen kopen met subsidie is er alleen nog mogelijk voor bedrijven, want sinds 2013 bestaat er geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen particulier. Er zijn nog wel gemeenten die regionale subsidies zonnepanelen afgeven en een speciale gunstige duurzame lening. Particulieren mogen 21% BTW terugvragen zonnepanelen. 

De overheid heeft een aantal regels opgesteld ter stimulering van het investeren in duurzame zonne-energie. Zakelijke kleingebruikers kunnen gebruik maken van een fiscaal voordeel zonnepanelen. Je kan gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek EIA waarbij 55% aftrek toegepast wordt. 

Bij de KleinschaligheidsInvesteringsaftrek KIA wordt 28% aftrek toegepast. Daarnaast is het toegestaan om de investering in de PV-installatie in 5 jaar af te schrijven (20% per jaar). Voorheen was er ook de MIA-regeling voor milieu-investeringen. Echter deze milieu-investeringsaftrek MIA is niet meer van toepassing op zakelijke zonnepanelen. 

Voor grootverbruikers is er de SDE+ subsidie. Deze subsidie zorgt gemiddeld voor een vergoeding van 90% van het investeringsbedrag. Zonnepanelen kopen met subsidie SDE is maatwerk. Zonnepanelen Brabant kan je helpen bij deze SDE aanvraag. Ook kunnen we je natuurlijk goed informeren over alle regelingen die de overheid heeft ingesteld ter stimulering van duurzame investeringen.

zonnepanelen brabant 2700 12

Terugverdienen zonnepanelen in 6 tot 7 jaar

Zonnepanelen zijn een slimme investering, want na het terugverdienen zonnepanelen geniet je van gratis stroom. Investeer in hoge kwaliteit panelen en omvormer, waardoor je ook langer profiteert van je PV-installatie op dak. 

Zonnepanelen zetten tezamen met de omvormer zonnepanelen optimaal de zonne-energie om in groene stroom voor jouw woning of bedrijfspand. Gemiddeld ligt de terugverdien periode tussen de 6 en 7 jaar. Een nauwkeurige berekening kan een zonnespecialist voor je maken.

Wil je ook zonnepanelen installeren op plat dak of schuin dak? Vraag dan gratis een offerte zonnepanelen aan bij Zonnepanelen Brabant. En vergeet ook niet de tips over aankoop zonnepanelen te lezen.