Hoe lang gaan zonnepanelen mee 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee op dak?

Zonnepanelen zijn gemaakt om jarenlang mee te gaan en hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat ze na verloop van tijd minder efficiënt kunnen worden en dat hun prestaties afnemen. De omvormer daarentegen moet je na 10 tot 12 jaar vervangen.

De levensduur van zonnepanelen kan echter variëren en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • kwaliteit van de panelen;
 • de omgeving waar de PV installatie ligt;
 • het onderhoud van de zonnepanelen installatie.
  .

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen wel degelijk onderhoud nodig hebben om hun levensduur te maximaliseren. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van het oppervlak van de panelen om stof en vuil te verwijderen, en het inschakelen van een professioneel om de panelen te inspecteren en eventuele problemen op te sporen. Als de panelen op de juiste manier worden onderhouden, kunnen ze jarenlang mee gaan en efficiënt blijven produceren.

schuin dak wat moet je weten over zonnepanelen hoe lang gaan zonnepanelen mee

Tips hoe zonnepanelen onderhouden

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om zonnepanelen te onderhouden en schoon te maken:

 1. Verwijder stof en vuil van het oppervlak van de panelen met een zachte borstel of stofzuiger. Gebruik geen harde borstels of scherpe voorwerpen om het oppervlak van de panelen te schuren, omdat dit kan leiden tot beschadiging.
 2. Maak een oplossing van lauw water en een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of een mild reinigingsmiddel voor ramen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating van de panelen kunnen aantasten.
 3. Smeer de oplossing op het oppervlak van de panelen en laat het enkele minuten intrekken. Dit zal helpen om vuil en aanslag te verwijderen.
 4. Gebruik een zachte, vochtige doek of spons om het oppervlak van de panelen af te nemen. Maak zoveel mogelijk gebruik van de oplossing om het vuil te verwijderen.
 5. Maak het oppervlak van de panelen af met schoon, koud water om eventuele resten van de oplossing te verwijderen.
  .

Houd er rekening mee dat het schoonmaken van zonnepanelen gevaarlijk kan zijn, vooral als je op een dak moet werken. Het is aan te raden om een professional te laten komen om de panelen te inspecteren en schoon te maken als je niet zeker bent of je dit zelf kunt doen.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is belangrijk voor het behoud van de efficiëntie. Zoals elke fotovoltaïsche cel, werken zonnepanelen door licht te absorberen en om te zetten in elektriciteit. Als het oppervlak van de panelen bedekt is met stof, vuil, bladeren of andere verontreinigingen, kan dit de hoeveelheid licht die ze absorberen verminderen, wat kan leiden tot een lagere opbrengst. Bovendien kan vuil op de panelen leiden tot beschadiging van het oppervlak, wat weer kan leiden tot een afname van de levensduur van de panelen.

Daarom is eens per jaar zonnepanelen schoonmaken belangrijk. Indien je in een bosrijke omgeving woont, waar veel blad val en de kans op mos groei hoger is, raden wij aan om tenminste tweemaal de panelen te reinigen.

Daarnaast kan het schoonmaken van zonnepanelen ook het risico op brand verminderen. Als vuil en stof zich op de panelen ophopen, kunnen ze het risico op oververhitting verhogen, wat kan leiden tot brandgevaar. Door regelmatig het oppervlak van de panelen te reinigen, kan dit risico worden verminderd.

Als je in een gebied woont waar er weinig regen valt, is het misschien nodig om de panelen vaker schoon te maken dan in gebieden waar het vaker regent, omdat regen het oppervlak van de panelen kan reinigen. Als je twijfelt over hoe vaak je de panelen moet schoonmaken, kun je het beste contact opnemen met Zonnepanelen Brabant, wij geven je namelijk advies.

groene energie hoe lang gaan zonnepanelen mee

Hoe lang gaan zonnepanelen mee met onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar en vragen weinig onderhoud. Het meeste vuil op de panelen wordt door de regen weggespoeld. Desalniettemin is het gunstig om routine-onderhoud zonnepanelen te laten uitvoeren. Dit voorkomt storingen en je PV-installatie blijft in een goede conditie. Bovendien signaleer je eerder zaken die eventueel tot een groter probleem kunnen leiden.

De beste zonnepanelen hebben een vuil afwerende coating. Deze beschermlaag garandeert een hoge opbrengst met weinig onderhoud zonnepanelen. Advies is om de panelen 1x per jaar te reinigen. Hoe lang zonnepanelen mee? Met goed onderhoud zonnepanelen profiteer je decennialang van de groene stroomopbrengst.

Mocht je nog vragen hebben over hoe lang gaan zonnepanelen mee of meer weten over hoe je zonnepanelen onderhouden moet, neem dan gerust contact op met Zonnepanelen Brabant. We geven antwoord op al je vragen, zoals wat is een zonnepaneel en hoe zelf bekabeling zonnepanelen aanleggen. Ons deskundige team geeft je graag advies en helpen je ook bij nieuwe zonnepanelen kopen. Ook kunnen we de kosten en de opbrengst zonnepanelen voor je berekenen.