Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Hebben zonnepanelen zin als je op dag niet thuis bent?

Zonnepanelen zijn een duurzame en populaire manier om elektriciteit op te wekken, maar wat als je overdag niet thuis bent wanneer de zon het meeste schijnt en je zonnepanelen het meeste opwekken? Heeft het nog zin op zonnepanelen te plaatsen als je overdag niet thuis bent? 

Zonnepanelen zijn nog steeds een duurzame en slimme keuze, maar het is wel belangrijk om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken. En te kijken naar de beste oriëntatie van je panelen om de opbrengst gelijkmatig over de dag te verdelen. Bovendien is een zonnepanelen accu ook nog een optie om de opgewekte energie op de dag op te slaan, zodat je deze ’s avonds kunt gebruiken. 

Wat gebeurt er met de stroom als je niet thuis bent?

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent of als je een lange tijd van huis bent. Elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen op dak wordt direct gebruikt in huis. Als er op dat moment geen elektrische apparaten aan staan die de opgewekte stroom kunnen gebruiken, wordt de stroom automatisch aan het net teruggeleverd. 

Zonnepanelen Breda, Zonnepanelen Brabant bitumen dak

Opgewekte zonne-energie tijdens vakantie

Zelfs als je op (zomer)vakantie bent, blijven je zonnepanelen gewoon stroom opwekken. De opgewekt Zonnepanelen-energie die je niet verbruikt, wordt dan automatisch terug aan het net geleverd. Een kleine hoeveelheid stroom wordt nog wel gebruikt voor de elektrische apparaten die je aan hebt staan. Zoals de koelkast en computers die een constante kleine hoeveelheid stroom nodig hebben. Eventueel de beveiligingscamera’s die je in huis hebt hangen. 

Slim gebruik van zonne-energie

Om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken, is het slim om je apparaten overdag te laten draaien. Op die manier gebruik je de groene en gratis zonne-energie die de panelen op dat moment opwekken. Bovendien hebben tegenwoordig steeds meer apparaten een uitgestelde startfunctie of gebruik een tijdschakelaar.

Programmeer de wasmachine zodat deze op de dag je was draait. Als je dan thuiskomt van je werk, kun je de was ophangen op een droogrek. Een droger gebruiken in de avonduren is geen slim idee, want dan gebruik je de dure grijze stroom van het net. Ook kun je de vaatwasser op de dag aanzetten, in plaats van ’s avonds na het eten.

Heb je ’s ochtends en ’s avonds nog iets aan zonnepanelen op dak?

Dit is afhankelijk van je dak oriëntatie. Zonnepanelen op het zuiden hebben de grootste opbrengst, omdat ze dan stroom opwekken wanneer de zon het sterkst is. Dit zorgt echter wel voor een piek aan opbrengst rond de middag. Het is daarom, vooral kijkend naar de afbouw van de salderingsregeling, interessant om te kijken of je de opbrengst meer kunt verdelen over de dag.

Door je zonnepanelen op oost en west te oriënteren in plaats van op het zuiden, zorg je ervoor dat de piekproductie gelijkmatiger over de dag wordt verdeeld. Zo wekken panelen op het oosten stroom op in de ochtend, terwijl panelen op het westen juist aan het eind van de dag het meeste stroom opwekken. Dit zorgt ervoor dat je de opgewekte energie beter benut en minder afhankelijk bent van energie van het net op momenten dat je zelf geen energie opwekt.

Schaduw op zonnepanelen 

Wel is het belangrijk om te kijken naar de specifieke dak oriëntatie en eventuele obstakels die schaduw op zonnepanelen kunnen veroorzaken, zoals bomen of hoge gebouwen. Ook moet je rekening houden met de capaciteit van je omvormer en het aantal panelen dat je hebt geïnstalleerd. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat de omvormer niet in staat is om alle opgewekte energie om te zetten waardoor er dus energie verloren gaat.

Hebben zonnepanelen zin in de ochtend en avond

Al met al kunnen zonnepanelen op dak dus ook in de ochtend en avond nog energie opwekken, afhankelijk van de oriëntatie van de panelen. Het is wel belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het installeren van de panelen om de opbrengst te maximaliseren en optimaal te benutten.

zonnepanelen opbrengst per maand Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent

Hebben zonnepanelen zin als je op de dag niet thuis bent?

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent is dus te beantwoorden met een volle ja. Wees slim in het gebruik van de apparaten op de dag en denk ook eens na over een zonnepanelen accu waar je de op de dag opgewekte zonne energie opslaat. Deze kun je dan in de uren dat de panelen geen energie opwekken gebruiken. 

Gratis dakscan maken door Zonnepanelen-Brabant

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw dak en of het een verstandige keuze is om zonnepanelen te kopen? Doen dan een vrijblijvende dakscan bij Zonnepanelen-Brabant, zodat je gelijk ziet wat er mogelijk is voor jouw dak. Onze zonnepanelen-adviseur geeft je vervolgens advies en bespreek de wensen voor jouw situatie met je door. Vervolgens ontvang je een offerte en zonnepanelen legplan op maat. Doe de dakscan van Zonnepanelen-Brabant en bekijk de zonnepanelen opbrengst per maand.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips, zoals het kopen van gebruikte zonnepanelen