Groen dak met zonnepanelen

Groen dak met zonnepanelen 

Groendaken nog duurzamer maken

Wil je groendaken nog duurzamer maken? Investeer dan in een groen dak met zonnepanelen. Een groen dak is sowieso goed voor het milieu. Maar door deze groene oase te combineren met zonnepanelen ga je nog een duurzame stap verder. 

Een groen dak met zonnepanelen is de beste combinatie die je kunt bedenken. Daardoor maak je groendaken nog duurzamer. Een groen dak gecombineerd met een zonnepanelen systeem versterkt namelijk elkaars werking. Hoe dat precies zit, leggen we aan je uit. 

zonnepanelen brabant 2700 5

Warme zomers betekent minder rendement zonnepanelen 

Zonnepanelen werken het beste als ze direct zonlicht ontvangen. Dat wil niet zeggen dat er geen rendement zonnepanelen is bij bewolkte dagen. Integendeel, ook bij diffuus licht ontvangen de panelen licht op. Zoals op bewolkte dagen het geval is. 

De opbrengst zonnepanelen kan per dag, maand en seizoen verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de stand van de zon, de lengte van de dag en de buitentemperatuur. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe intenser het licht. 

In de zomer staat de zon hoog en de winter relatief laag. Daardoor is het zonlicht in de zomer meer dan in het winterseizoen. Zonnepanelen set kopen voor de zomer is dan ook een heel goed idee. De beste maanden voor zonnepanelen zijn mei, juni en juli. Je profiteert van meer zonne-energie tijdens zomertijd

Hoe zit het dan dat warme zomers minder rendement opleveren? Dit komt door de soms extreem hoge zomerse temperaturen. Alleen warmte zorgt niet voor een positief effect op de opbrengst. In tegendeel, als het in hoog zomer boven de 25 graden Celsius is, kan dit een negatieve invloed hebben op de opbrengst zonnepanelen. 

Hogere opbrengst zonnepanelen met groen dak

Met een groen dak profiteer je van een hogere opbrengst zonnepanelen. De panelen liggen in de zon, waar op hete dagen de temperatuur van een zonnepaneel kan oplopen naar 65 graden Celsius. Dit is veel te warm voor een zonnepaneel, waardoor deze niet optimaal werkt. Dit heeft vervolgens een negatieve werking van zo’n 20% op de opbrengst. 

De elektrische geleiding verloopt namelijk beter bij 25 graden of minder. Bij elek graat temperatuurstijging neemt de efficiëntie met 0,25% af. 

Een goede ventilatie bij een PV-installatie is dan ook belangrijk of monteer de zonnepanelen op een groen dak. Een bitumineus zwart dak houd de warmte zeer goed vast, in tegenstelling tot een groen dak. De temperatuur van een groen dak loopt maximaal op tot 35 graden Celsius. Door een groendak blijft de temperatuur op het dak het gehele jaar door vrijwel constant, wat een extra rendement oplevert. 

groen dak met zonnepanelen

Groene zonnepanelen 

Om de opbrengst daling van een PV-systeem tegen te gaan op hete zomerse dagen zijn groene zonnepanelen de oplossing. Met groene zonnepanelen bedoelen we de combinatie van een groen dak met zonnepanelen. 

Een groen dak heeft namelijk een warmte absorberend vermogen, dit in tegenstelling tot een normaal plat dak of schuin dak. Dit vermogen ontstaat wanneer het sedum op het dak volgroeid is en gaat transpireren onder invloed van dauw en regen. 

Daardoor daalt de temperatuur op het groene dak. Dit heeft tot positief gevolg voor de omgevingstemperatuur van de zonnepanelen op plat dak of schuin dak. Het rendement met groene zonnepanelen stijgt daarmee 4 tot 5 procent. 

Extensief of intensief groen dak gebruiken 

Een zonnepanelen-systeem combineer je het beste met planten die laag zijn, waarbij het dak niet als een echte tuin wordt gebruikt. Dit is het geval bij een extensief groen dak of een sedumdak. Bij een intensief groen dak of daktuin kan het voorkomen dat er schaduwval is door de hoge planten. Schaduwval beïnvloedt de zonne-opbrengst op een negatieve manier. 

Groene daken met zonnepanelen leveren 3x voordeel op

Groene daken met zonnepanelen leveren drie maal milieuwinst op, namelijk:
1. Milieuwinst van het groen.
2. De winst van duurzaam opgewekte energie.
3. Groen versterkt de prestaties van zonnepanelen. 

Bovendien vangen de groene daken onder de zonnepanelen ook nog eens het fijnstof op, houden het regenwater vast en bindt de CO2. Daarnaast isoleert een groen dak ook beter. In de winter blijft het langer warm binnen en in de zomer krijg je minder snel oververhitting.

Zowel zonnepanelen als groene daken hebben een positief effect op de energierekening. Een groendak helpt lichtjes het energieverlies te beperken. En met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. 

Mocht je nog twijfelen je zonnepanelen kopen of wachten moet dan is hierbij het antwoord gegeven. Overstappen naar groene energie middels zonnepanelen op (groen) dak is de beste keuze die je kan maken. Je helpt het milieu enorm en ook je eigen portemonnee. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Terugverdientijd zonnepanelen steeds korter

De terugverdientijd van een PV-installatie ligt momenteel tussen de 6 à 7 jaar. De prijzen van zonnepanelen worden steeds lager, waardoor de terugverdientijd zonnepanelen steeds korter wordt. 

Daarnaast kan je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt alweer 21%. Verwachting is dat de terugverdientijd zonnepanelen alleen maar korter wordt. Na de terugverdientijd profiteer je van gratis energie die je opwekt met de groene zonnepanelen. 

De enige kosten die je nog hebt zijn na 10 jaar de vervanging van de omvormer en de onderhoudskosten. Laatstgenoemde zijn enorm laag. Kom hier meer over te weten in ons blog artikel “Is onderhoud zonnepanelen nodig?” Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne-energie op een groen dak? Neem contact dan eens contact op met een adviseur van Zonnepanelen Brabant.

Voordelen groen dak met zonnepanelen 

We zetten nog even de grote voordelen van een groen dak met zonnepanelen op een rij: 

– Verkoelende werking van een groen dak op zonnepanelen.
– Groene zonnepanelen zorgen voor betere luchtcirculatie en dus een hoger rendement zonnepanelen. 
– De verwachte levensduur van zonnepanelen in combinatie met een groendak is hoger. 
– Groen als duurzaam ballast voor de PV-installatie.
– Zonnepanelen met groen dak dragen bij aan het ecosysteem en vergroot de biodiversiteit. 
– De schaduw onder zonnepanelen zorgt voor een rijker scala aan planten en diersoorten. 

Deze voordelen zijn natuurlijk naast de grote pluspunten van zonnepanelen zelf. Zoals besparing op de maandelijkse energielasten, onafhankelijk van de stijgende energie prijzen, schone energiebron, lange levensduur en hoog financieel rendement. Bovendien als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, stijgt de waarde van je woning. 

zonnepanelen voor geitenhouders melkveehouders pluimveehouders agri

Zonnepanelen advies

Laat je door onze experts altijd goed adviseren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van zonnepanelen installeren. Bij Zonnepanelen Brabant kan je terecht voor deskundig vakmanschap en degelijk advies op maat. Wij stellen een legplan op voor jouw woning of bedrijfspand. 

Je profiteert jarenlang van de opbrengsten en tevens ben je goed voorbereid op een stroom- en gasloze toekomst. Bovendien draag je met groene energie bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Vraag een gratis offerte zonnepanelen aan bij Zonnepanelen Brabant.