Gevolgen zonnepanelen rieten dak

Zonnepanelen rieten dak: constructiemethoden en verzekering

Zonnepanelen rieten dak, wat zijn de mogelijkheden? Als je een rieten dak hebt en overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de constructiemethoden en de gevolgen voor de rietverzekering. Er zijn twee constructiemethoden mogelijk voor zonnepanelen rieten dak plaatsen. We bespreken de voor- en nadelen rieten dak met zonnepanelen en wat de gevolgen zijn voor je verzekering. 

Voordelen zonnepanelen op rieten dak

Het installeren van zonnepanelen op rieten dak heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het een duurzame manier om energie op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Daarnaast kunnen zonnepanelen op rieten dak esthetisch gezien goed passen, waardoor het de uitstraling van je woning kan verbeteren. Ook zorgen zonnepanelen op een rieten dak voor een hogere energieopbrengst dan bij een normaal dak, omdat de panelen minder snel heet worden door de luchtcirculatie onder het riet.

zonnepanelen rieten dak

Nadelen rieten dak met zonnepanelen 

Hoewel er voordelen zijn van rieten dak met zonnepanelen, zijn er ook nadelen. Een belangrijk nadeel is dat de installatie van zonnepanelen op een rieten dak moeilijker is dan op een normaal dak. Het is belangrijk dat de panelen goed vastgemaakt worden aan de onderconstructie van het dak, om te voorkomen dat het riet beschadigd raakt door bijvoorbeeld stormen. Daarnaast kan het plaatsen van zonnepanelen rieten dak duurder zijn dan op een normaal dak, vanwege de speciale bevestigingsmaterialen en de extra tijd en expertise die nodig is om de PV-installatie goed te installeren.

Constructiemethoden voor zonnepanelen op rieten dak

Er zijn grofweg twee constructiemethoden voor het plaatsen van zonnepanelen op rieten dak, namelijk boven op het riet of tussen het riet. 

Als je de zonnepanelen boven op het riet plaatst, wordt het frame van de panelen bevestigd op de bestaande balken onder het riet. Dit is de snelste en relatief goedkoopste oplossing, maar het kan moeilijk zijn om onderhoud aan het riet te plegen en bovendien kunnen vochtproblemen ontstaan. 

Bij de tweede methode worden de zonnepanelen op rieten dak tussen het riet geplaatst, waarbij een deel van het riet wordt verwijderd. Dit zorgt voor een mooiere verwerking van de panelen en is onderhoudsvriendelijker voor het rieten dak. Maar het kan brandgevaar opleveren omdat de zonnepanelen warm kunnen worden.

Rietverzekering en rieten dak met zonnepanelen

Als je een rieten dak met zonnepanelen hebt, kan dit gevolgen hebben voor de rietverzekering. Bij traditionele constructies kan het aanzienlijk lastiger, zo niet onmogelijk, om een woning met rieten kap te verzekeren. Bij een schroefdak zijn er echter meer mogelijkheden. In veel gevallen vallen de overwegingen voor zonnepanelen samen met het moment dat een rieten dak aan vervanging of renovatie toe is. Het is daarom belangrijk om met je verzekeraar te overleggen over de gevolgen van het plaatsen van zonnepanelen rieten dak. 

soorten zonnepanelen voor is mijn dak geschikt voor zonnepanelen rieten dak

Beste oplossing voor het behoud van rieten dak

Als je het rieten dak wilt behouden en tegelijkertijd duurzaam wilt zijn, is de oplossing om te kiezen voor zonnepanelen plaatsen op een bijgebouw zonder riet. Zoals een garage, schuur, uitbouw of tuinhuis. Op deze manier blijft jouw rieten dak intact en kun je toch genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Advies voor het plaatsen van zonnepanelen rieten dak

Wanneer je wilt kiezen voor zonnepanelen rieten dak, is het van belang om goed na te denken over de constructiemethode en de gevolgen voor de rietverzekering. Kies bij voorkeur voor een bijgebouw zonder riet om het met rietbedekte dak intact te houden en toch duurzaam te zijn. 

Als je toch zonnepanelen op rieten dak wilt plaatsen, kies dan voor het gespecialiseerd zonnepanelen bedrijf Zonnepanelen-Brabant, die ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen op rieten daken. Zorg ook voor regelmatig onderhoud om de kwaliteit en levensduur van het riet te behouden. Bespreek daarnaast altijd de gevolgen voor jouw rietverzekering met je verzekeraar om verrassingen te voorkomen. Door deze adviezen in acht te nemen, profiteer je optimaal van de zonnepanelen voordelen zonder dat dit ten koste gaat van je rieten dak.

Wat zijn de kosten zonnepanelen rieten dak

Wil je weten wat de kosten zonnepanelen rieten dak zijn? Neem voor zonnepanelen leggen op rieten daken contact op met Zonnepanelen Brabant, we maken een gratis offerte voor je op. Ook geven we advies over de mogelijkheden, waarbij het zonnepanelen op tuinhuis ook een mogelijkheid zijn. Wil je antwoord op de vraag is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op. We maken een gratis dakscan voor je.