Gebruikte zonnepanelen wel of niet kopen?

De voordelen van gebruikte zonnepanelen

Gebruikte zonnepanelen zijn steeds populairder, en met goede reden. Niet alleen zijn ze goedkoper in de aanschaf in vergelijking met nieuwe zonnepanelen kopen, maar ze zijn ook een duurzame keuze omdat ze hergebruikt worden in plaats van weggegooid. Bovendien zijn de meeste zonnepanelen ontworpen om minstens 25 jaar mee te gaan, dus zelfs een gebruikt zonnepaneel heeft vaak nog een lange levensduur over.

Mogelijke risico’s van gebruikte zonnepanelen kopen

Hoewel er voordelen zijn aan gebruikte zonnepanelen kopen, zijn er ook enkele potentiële risico’s om in gedachten te houden. Oudere panelen zijn bijvoorbeeld minder efficiënt dan nieuwe panelen, wat betekent dat ze minder energie opwekken. Bovendien is er een kans dat de panelen al beschadigd zijn, waardoor ze minder betrouwbaar zijn en een kortere levensduur hebben. Ze wekken dus minder duurzame energie op dan bij nieuwe zonnepanelen kopen.

zonnepanelen schoonmaken gebruikte zonnepanelen kopen

Waar je op moet letten bij het kopen van gebruikte zonnepanelen

Als je overweegt om gebruikte zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de panelen goed werken en dat ze niet beschadigd zijn. Je kunt dit doen door een professional te vragen om de panelen te inspecteren voordat je ze koopt. Ten tweede moet je rekening houden met de leeftijd van de panelen en de efficiëntie om ervoor te zorgen dat ze nog voldoende levensduur hebben. En dat ze voldoende energie opwekken om de investering de moeite waard te maken. Vergeet ook niet de andere materialen, zoals de omvormer, solar bekabeling en bevestigingsmaterialen.

Hoe je de beste deals vindt voor gebruikte zonnepanelen

Als je op zoek bent naar gebruikte zonnepanelen, zijn er verschillende manieren om de beste deals te vinden. Ten eerste kun je op zoek gaan naar lokale leveranciers die gebruikte panelen verkopen en ze persoonlijk inspecteren voordat je ze koopt. Je kunt ook online zoeken naar gebruikte zonnepanelen, maar wees voorzichtig en doe goed onderzoek naar de verkoper voordat je een deal sluit.

zonnepanelen leggen schuin dak

Waarom het beter is om nieuwe zonnepanelen te kopen

Hoewel het gebruik van gebruikte zonnepanelen aantrekkelijk lijkt vanwege de kosten en het duurzame aspect, is het uiteindelijk toch beter om nieuwe zonnepanelen te kopen. Met nieuwe panelen weet je zeker dat je de nieuwste technologie en de hoogste efficiëntie hebt, en dat de panelen nog vele jaren betrouwbaar werken. 

Bovendien is het belangrijk om in gedachten te houden dat zonne panelen slechts een onderdeel zijn van een volledige PV-installatie, waar ook de omvormer en bekabeling onderdeel van zijn. Het is daarom belangrijk om te investeren in een complete en betrouwbare PV-installatie die een hoog rendement en een lange levensduur biedt.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonne panelen en groene energie opwekken? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over bevestiging zonnepanelenzonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Bijvoorbeeld wat de zonnepanelen opbrengst per maand is en hoe je dit door Zonnepanelen-Brabant kan laten berekenen. Kom meer te weten over de wanneer de afbouw salderingsregeling definitief ingaat.