Gas- en elektriciteitsprijzen stijgen

Gas- en elektriciteitsprijzen stijgen 

Onzekerheid over gasvoorraad

De gas- en elektriciteitsprijzen stijgen alsmaar door. Dit komt door de stijgende CO2-emissierechten. Niet alleen de CO2 prijzen zijn gestegen, maar ook andere energieprijzen zitten in de lift. De prijs van gas in Europa is ook fors gestegen. 

Hoe komt het dat de gas- en elektriciteitsprijzen alsmaar stijgen? Een paar ontwikkelingen versterken elkaar. In meer dan 13 jaar zijn de gasprijzen zijn naar het hoogste punt gestegen doordat er onzekerheid is over de gasvoorraad. De koude winter en koele voorjaarsperiode zorgden allereerst voor een grotere vraag. 

Vanaf de maanden april en mei worden de voorraden normaal gesproken weer aangevuld. Indien we te maken hebben met warm weer wordt de vraag naar elektriciteit groter door bijvoorbeeld de airconditioning en andere verkoelingsapparatuur. 

De opbrengst van windenergie heeft te maken met de hoeveelheid wind. Ook die viel deze periode tegen, waardoor er nog meer gas nodig is in plaats van de duurzaam opgewekte energie. Daarbij komt ook dat we afhankelijker zijn van gas uit andere landen. Dit in verband met de ontwikkelingen van de gasproductie in Groningen. Alleen al in de maand juni van dit jaar was er een stijging van 25% te zien. 

Wereldwijd zijn de gasvoorraden lager dan normaal. De onzekerheid of deze voorraad goed aangevuld wordt voor het komende winterseizoen zorg er ook voor dat de prijzen verder stijgen. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak salderen zonnepanelen zonne-energie direct gebruiken

Wat kun je zelf doen tegen stijgende prijzen?

Aan de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen kan je zelf niet veel doen. Wel kan je overstappen naar een andere energieleverancier of nog beter zelf stroom opwekken middels zonnepanelen op dak. Daardoor ben je minder afhankelijk van de alsmaar stijgende elektriciteitsprijzen. 

Let bij het overstappen naar een andere energieleverancier op de variabele en vaste elektriciteitsprijzen en -contracten. Dit kan je zomaar een paar honderd euro per jaar schelen. Dit geldt overigens ook voor de gasprijzen. 

Stap daarnaast over op gasloos wonen. Dit betekent zonder gas koken en je huis verwarmen. Voor de keuken kies je voor inductie kookplaten en voor de verwarming stap je over van een CV-ketel naar een duurzame elektrische verwarming. Zoals een warmtepomp of infrarood verwarming. Infrarood panelen behoeven geen hoge investering voor de installatie en hebben weinig ruimte nodig. 

De warm-water voorziening regel je met een zonne-boiler of een HR-ketel. Door minder CO2 uit te stoten, help je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee. De meest ideale oplossing is overstappen naar groene energie met eigen zonnepanelen op dak. Daarmee verlaag je gelijk de rekening voor de gas- en elektriciteitsprijzen.

Investeren in duurzame energie

Door slim investeren in duurzame energie kan je de gas- en energierekening flink verlagen. Alle opgewekte stroom gedurende de dag kan je direct gebruiken. Door zonne-energie direct gebruiken bespaar je op de energierekening. Door bijvoorbeeld op de dag de wasmachine aan te zetten in plaats van ’s avonds voor het slapen gaan. 

Met zonnepanelen op dak behaal je een jaarlijks rendement tussen de 10 en 14%. Afhankelijk van de kwaliteit zonnepanelen, het vermogen, de ligging van je dak, de schaduwval en de kwaliteit omvormer. Kwaliteit zonnepanelen herkennen is daarom belangrijk. Door te kiezen voor een hoge kwaliteit behaal je ook een hoger rendement. 

In de eerste jaren zijn alle zonnepanelen goed en leveren een hoog rendement. Maar de PV-installatie gaat wel 25 tot 40 jaar mee. Het gaat om de opbrengst over 25 jaar. Hoeveel leveren de zonnepanelen op als ze 25 jaar oud zijn? 

Zelfs de beste panelen hebben een degradatie. Bij Zonnepanelen Brabant ben je verzekerd van een A-kwaliteit zonnepanelen en omvormers welke een vermogensgarantie van 85% na 25 jaar zijn. Dit is een hoge garantie, de meeste zonnepanelen liggen hier ver onder. 

Let bij de aanschaf goed op de garantie zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. En controleer bij wie je terecht kunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Want zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit China kan erg lastig zijn.

besparen op energierekening gas- en elektriciteitsprijzen stijgen

Salderingsregeling zonnepanelen 2023

Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Maar de salderingsregeling zonnepanelen 2023 wordt aangepast. Na 1 januari 2023 wordt de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk wat lager. 

De vraag is natuurlijk ga je nu zonnepanelen kopen of wachten? Als je maximaal wilt profiteren kan je beter niet te lang wachten met zonnepanelen kopen. Dit is het moment om over te stappen naar zonnepanelen in de winter kopen. 

Wijziging salderingsregeling 2023

De huidige salderingsregeling wordt hoogstwaarschijnlijk afgebouwd vanaf 2023. Tijdens de afbouwperiode tot 2030 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Dit betekent dat je de zonnepanelen binnen 6 à 7 jaar hebt terugverdiend. Na deze periode profiteer je van gratis stroom. 

Terugleververgoeding

Veel energieleveranciers zijn bereid je maandbedrag direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Maar de terugleververgoeding voor dat ‘overschot’ verschilt nogal per energieleverancier. 

gas en elektriciteitsprijzen stijgen

Subsidie zonnepanelen 

Voor particulieren is er geen landelijke subsidie zonnepanelen. Wel zijn er sommige gemeenten met een eigen subsidieregeling. Ook zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden.

Daarnaast zijn er ook meerdere banken welke speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

BTW teruggave zonnepanelen 

Voor particulieren heeft de overheid een stimulerende BTW teruggave zonnepanelen heeft ingesteld. Dit betekent dat je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen mag bij de Belastingdienst. Dit geldt over de investering van zonnepanelen, de omvormer, de bekabeling alsmede de gehele installatie door bijvoorbeeld Zonnepanelen Brabant. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven

Voor zakelijke klein- en grootverbruikers is er subsidie zonnepanelen voor bedrijven en aantrekkelijke fiscale regelingen. Zoals de SDE subsidie, EIA en KIA subsidie. De EIA subsidie (Energie-InvesteringsAftrek) mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast is er de KIA subsidie (KleinschaligheidsInvesteringsAftrek) waarbij 28% aftrek wordt toegepast. 

Bovendien mag je als ondernemer de Tijdelijke Willekeurig Afschrijving (TWA) toepassen. Dit betekent dat je in twee jaar tijd 100% van het zonnepanelen systeem mag afschrijven.

gas en elektriciteitsprijzen stijgen

Ondanks dat de gas- en elektriciteitsprijzen stijgen, kan je met zonnepanelen besparen op energierekening. En flink ook. Wil je hier meer over weten, neem dan zeker eens contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij geven je tips over aankoop zonnepanelen, geven antwoord op de vraag hoe werkt salderen zonnepanelen en hoe bijvoorbeeld de opbrengst zonnepanelen bewolkte dag is.

Kortom, alles wat je wilt weten over duurzame zonne-energie opwekken met een PV-installatie op je dak.