Flexibele lichtgewicht zonnepanelen 

Lichtgewicht zonnepanelen: de toekomst van hernieuwbare energie

Naast een PV-installatie op dak, zijn er nu ook lichtgewicht zonnepanelen. Het opwekken van hernieuwbare energie wordt al jarenlang gebruikt. Echter zijn traditionele zonnepanelen zwaar en kunnen alleen op vaste constructies worden gemonteerd. Dit beperkt de toepassingen en maakt het moeilijk om ze te gebruiken op locaties die niet geschikt zijn voor vaste constructies, zoals voertuigen of draagbare apparaten. Ook voor daken die niet stevig genoeg zijn, zijn er nu lichtgewicht zonnepanelen beschikbaar die deze beperkingen overwinnen. Wat zijn de voordelen van lichtgewicht zonnepanelen, waar kun je ze toepassen en hoe werken deze lichte panelen?  

Hoeveel wegen lichtgewicht zonnepanelen? 

Flexibele dunne film zonnepanelen zijn een stuk lichter dan de polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen met een aluminium frame. De lichtgewicht zonnepanelen wegen 2 tot 3 kg/m2, de poly en mono panelen wegen ongeveer 20 kg/m2. Daarbij komt dan nog het gewicht van de ballast, zodat de zonnepanelen op het dak niet kunnen wegwaaien. De ballast van zonnepanelen ligt tussen de 20 en 40 kg/m2, afhankelijk van de hoogte van het dak (hoe hoger, hoe meer ballast) en de windzone van de woning. 

zonnepaneel camper aansluiten mobiele zonnepanelen lichtgewicht zonnepanelen

Toepassingen van lichtgewicht zonnepanelen

Lichtgewicht zonnepanelen worden doorgaans niet op daken geïnstalleerd, maar hebben een ander breed breed scala aan toepassingen. Een van de meest voor de hand liggende toepassingen is op reisvoertuigen, zoals campers en caravans. Met lichtgewicht zonnepanelen kunnen eigenaars van deze voertuigen hun eigen energie opwekken en zo onafhankelijker zijn van campings en stopcontacten. Ook kunnen ze worden gebruikt op boten om de batterijen op te laden en de stroomvoorziening te verbeteren. 

Daarnaast kunnen deze lichte panelen worden gebruikt op rugzakken om onderweg stroom te leveren voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ten slotte kunnen lichtgewicht zonnepanelen worden gebruikt op gebouwen en andere vaste structuren waar traditionele zonnepanelen moeilijk of onmogelijk te installeren zijn.

Voordelen van lichtgewicht zonnepanelen

Lichtgewicht zonnepanelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen. 

  • Ze zijn veel lichter en dunner, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn en op meer plaatsen kunnen worden gebruikt. 
  • Dunne film zonnepanelen zijn flexibeler en kunnen ze worden gebogen en gevormd om beter te passen op verschillende oppervlakken. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen zoals op boten, caravans, rugzakken en zelfs op kleding. 
  • Als laatste zijn lichtgewicht zonnepanelen meestal duurzamer en minder gevoelig voor schade door trillingen of stoten.

Hoe werken lichtgewicht flexibele zonnepanelen?

Lichtgewicht flexibele zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Ze bevatten fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Het belangrijkste verschil is dat deze panelen gemaakt zijn van dunne en flexibele materialen, zoals dunne film zonnecellen. Deze materialen zijn veel lichter en kunnen op meer plaatsen worden gebruikt dan traditionele zonnepanelen. Bovendien zijn ze meestal goedkoper om te produceren, waardoor lichtgewicht zonnepanelen ook een economische keuze zijn.

Lichtgewicht zonnepanelen zijn ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Omdat ze lichter zijn dan traditionele panelen, kunnen ze eenvoudig worden bevestigd met tape of klittenband. Bovendien vereisen ze minder onderhoud omdat ze minder gevoelig zijn voor beschadiging. 

lichtgewicht zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen op daken

Het nadeel van dunne film zonnepanelen is dat nog niet zo eenvoudig op daken geïnstalleerd kunnen worden. Hierbij moet namelijk rekening worden gehouden met de stevigheid van de panelen bij alle weersomstandigheden. Wel zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande om de lichtgewicht zonnepanelen ook geschikt te maken voor montage op schuine en platte daken. Ze worden dan gelijmd, geklonken, geschroefd of met magneten, klittenband en bestaande oogjes op de onderconstructie gemonteerd. 

Met lichtgewicht zonnepanelen kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Zoals zijn zonnepanelen op het noorden geschikt en meer over wat houdt de afbouw salderingsregeling definitief in. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.