Elektrische auto opladen met zonnepanelen 

Kun je een elektrische auto opladen met zonnepanelen

Groen rijden met groene energie is mogelijk door elektrische auto opladen met zonnepanelen. Als je één van de steeds meer mensen bent die in een elektrische auto rijdt, dan weet je dat het een uitdaging kan zijn om een plek te vinden om deze op te laden. Bovendien wil je dat je elektrische voertuig (EV) zoveel mogelijk zijn groene reputatie waarmaakt. Daarom is het misschien bij je opgekomen: kun je een elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Het antwoord is kort gezegd: ja, je kunt zonnepanelen gebruiken om een elektrische auto op te laden. Dankzij de technologische vooruitgang kun je nu een elektrische auto op je oprit opladen met een EV-oplaadpunt. En sommige auto’s worden gemaakt met ingebouwde zonnepanelen. In ons blog onderzoeken we alles wat je moet weten over elektrische auto opladen met zonnepanelen.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Kun je een elektrische auto met zonnepanelen kopen?

Steeds vaker worden er elektrische auto’ met ingebouwde zonnepanelen gemaakt, die helpen de auto opgeladen te houden. De Hyundai Sonata heeft bijvoorbeeld een zonnedak, net als de Toyota Prius Prime. De Sonata is bijvoorbeeld een veelbelovende technologie.

Toch zijn dit allemaal nieuwe technologieën, en ze zijn nog niet waterdicht. De zonnepanelen op de Sonata, bijvoorbeeld, kunnen slechts genoeg stroom opwekken om de actieradius van de auto met ongeveer 1300 km per jaar te verlengen. Het is niet genoeg om de auto op de weg te houden, hoewel het altijd handig is om de oplaadkosten laag te houden.

Is het mogelijk op zonnepanelen op elektrische auto te installeren?

De echte vraag is of je zonnepanelen kunt installeren op je eigen elektrische auto, of die er nu bij hoorde of niet. En het antwoord daarop is nee, althans nog niet.

Allereerst hebben zonnepanelen direct zonlicht nodig om goed te kunnen werken. Dat betekent dat ze niet veel stroom kunnen opwekken als je in de wintermaanden door tunnels of bossen rijdt. Of wanneer je elektrische voertuig overdekt geparkeerd staat in een garage. Ook als de zon zich niet laat zien, is de opbrengst zonnepanelen minder.

Je hebt ook grote panelen nodig als je veel energie wilt, tenzij je uitzonderlijk efficiënte zonnecellen gebruikt. Hoewel de zonnepanelen technologie elk jaar vooruit gaat, zijn de zeer efficiënte cellen die je nodig hebt erg duur. Dus zelfs als je een manier zou vinden om ze fysiek op je auto te bevestigen, wekken ze niet genoeg stroom op om veel verschil te maken. Zoals in de Hyundai Sonata.

En last but not least, ze zijn ook nogal kwetsbaar, zodat ze de ontberingen van de weg niet goed kunnen overleven. Dus, als je je ooit hebt afgevraagd waarom elektrische auto’s geen zonnepanelen hebben? Dan weet je nu waarom dat zo is.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak Opslag duurzame energie

Kunnen zonnepanelen elektrische auto opladen?

We begrijpen hoe graag je jouw elektrische voertuig wilt opladen met groene energie. Immers, wat is het nut van een elektrische auto als je deze van energie voorziet met fossiele brandstoffen? Zeker, het is beter dan rijden in een benzine- of dieselauto, maar het maakt je ecologische voetafdruk nog steeds groter. Het goede nieuws is dat je geen zonnepanelen op je auto hoeft te plaatsen om te profiteren van zonne-energie.

Met zonnepanelen elektrische auto opladen kan dus met een PV-installatie die thuis op het dak ligt. Dit kan door middel van een zonne-energiesysteem dat is aangesloten op je elektrische auto en dat gebruikmaakt van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Dit is een duurzame manier om je elektrische auto op te laden en kan bijdragen aan een lagere energierekening.

Wat heb je nodig voor elektrische auto opladen met eigen zonnepanelen?

Om je elektrische auto op te laden met eigen zonnepanelen van thuis, heb je een aantal dingen nodig:

 1. Zonnepanelen: je hebt zonnepanelen nodig om de energie op te wekken die je nodig hebt om je elektrische auto op te laden. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe sneller je auto opgeladen zal zijn.
 2. Een zonne-energiesysteem: je hebt een zonne-energiesysteem nodig om de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt om te zetten in stroom die je elektrische auto kan gebruiken. Dit systeem kan bestaan uit zonnepanelen, een omvormer en een accu die de energie opslaat voor later gebruik.
 3. Een laadpunt: je hebt een laadpunt nodig om je elektrische auto op te laden. Dit kan een standaard laadpunt zijn of een laadpunt dat is aangesloten op je zonne-energiesysteem.
 4. Een elektrische auto: natuurlijk heb je ook een elektrische auto nodig om op te laden.
  .

Met deze vier elementen kun je een elektrische auto opladen met zonnepanelen van thuis. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het opladen van een elektrische auto met zonnepanelen afhankelijk is van het aantal zonuren en de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken. Het kan dus enige tijd duren voordat je auto volledig is opgeladen.

zonnepanelen op schuin dak Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Zonnepanelen installeren op je huis

De beste manier om zonnepanelen te gebruiken om je elektrische auto op te laden is door zonnepanelen installeren op je huis. En dan met een accu-opslag, zodat je jouw elektrische auto in de nacht kan opladen terwijl jij slaapt. Op die manier word je wakker met een volle accu – of in ieder geval een vollere accu – en hoef jij je geen zorgen te maken over het meerdere malen vinden van een oplaadpunt overdag.

Dus als je nog geen zonnepanelen hebt, is dit misschien het moment om te investeren. Door zonnepanelen kopen heb je de investering er binnen 6 jaar al uit. Vanaf 1 januari 2023 betaal je bovendien geen 21% BTW op zonnepanelen meer. Je profiteert van een nul-tarief BTW. Daarnaast kan je bij de overheid ook subsidie aanvragen en sommige gemeentes hebben ook nog lokale subsidies. OP deze manier worden zonnepanelen installeren en zonnepanelen kopen toegankelijker voor iedereen.

Hoeveel zonnepanelen nodig om een elektrische auto thuis op te laden?

Nu je weet hoe je je auto kunt opladen met zonnepanelen, is de volgende vraag hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektrische auto op te laden? Dit hangt van een aantal factoren af:

 • grootte van de accu van je elektrische auto
 • rendement van je zonnecellen
 • hoeveel zon je krijgt waar je woont
 • hoeveel je rijdt.
  .

Maar als vuistregel geldt dat 8 tot 12 zonnepanelen genoeg zijn om een accu van een elektrische auto in een redelijk tijdsbestek volledig op te laden.

Als je het groene karakter van je elektrische voertuig wilt versterken, neem dan vandaag nog contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij hebben de beste zonnepanelen voor op dak. En controleren bovendien onze leveranciers op de kwaliteit van hun dienstverlening, zodat jij dat niet hoeft te doen. Bovendien bieden we zelfs optionele toevoegingen zoals opslag duurzame energie en installatie van EV-laadpunten.

Wil je zonnepanelen installeren op je dak? Vraag dan een gratis offerte aan bij Zonnepanelen Brabant. Wij berekenen de opbrengst zonnepanelen, de kosten zonnepanelen en maken een zonnepanelen legplan voor je op. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor zonnepanelen kopen. Lees ook meer over hoe lang gaan zonnepanelen mee.