Vanaf 2023 geen BTW zonnepanelen meer
Vanaf 2023 wordt de BTW zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk afgeschaft. De overheid blijft het opwekken van duurzame energie stimuleren. Dit doet zij door middel van diverse regelingen en subsidies voor bedrijven. Eén van de manieren is dat je momenteel BTW terugvragen zonnepanelen kan. Waar dan ook gretig gebruikt van gemaakt wordt, want het gaat om een BTW zonnepanelen van 21%.
Vanaf 2023 komt in de regeling BTW terugvragen zonnepanelen verandering. We leggen je uit hoe het nu werkt en hoe BTW zonnepanelen 2023 werkt.

1. Huidige regeling: zonnepanelen BTW terugvragen
Als particulier kan je na aankoop de zonnepanelen BTW terugvragen. Daardoor betaal je 21% minder bij de aanschaf op het pv- systeem. De terugverdientijd is daardoor nog korter. Op een set zonnepanelen van bijvoorbeeld 4.000 euro kan je nu bijna 800 euro belasting terugvragen. De vraag is natuurlijk hoe je de belasting van de pv-installatie kan terugvragen?
Bij BTW terugvragen zonnepanelen kan je wellicht wat hulp gebruiken. Voordat je de belasting op zonnepaneel terug kan vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Maar dit hoef je niet alleen te doen, onze experts helpen je daarbij.
In het kort de werkwijze terugvragen BTW zonnepanelen
In het kort geven we de werkwijze aan van het terugvragen BTW zonnepanelen. In het jaar van de aankoop van een PV-installatie mag je de betaalde belasting op het PV-systeem terugvragen van de Belastingdienst.
Je dient ieder kwartaal aangifte te doen waarin je aangeeft gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling waardoor je geen belasting hoeft af te dragen. Aan het einde van het kalenderjaar vraag je ontheffing aan, zodat je niet iedere keer aangifte hoeft te doen. Dit scheelt je 21% op de totale investering van de PV-installatie en de arbeidsuren ervan.
2. Nieuwe regeling: 0% BTW zonnepanelen 2023
Doordat veel nieuwe zonnepanelen-eigenaren geen gebruik maken van de huidige BTW zonnepanelen regeling, wil de overheid een nultarief BTW heffen op een zonnepaneel. Ze zijn namelijk van mening dat het huidige proces van het terugvragen BTW zonnepanelen te ingewikkeld is voor sommige mensen, wat ze misschien weerhoudt om panelen te kopen. En dat is zonde van de verduurzaming.
Wat betekent de nieuwe regeling BTW zonnepanelen 2023? Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2023 er 0% belasting wordt gegeven op de panelen. Iedereen profiteert dus direct van dit enorme voordeel, waardoor de overheid hoopt dat meer mensen investeren in groene energie op hun dak. Het nul-tarief is geldig voor zonnepanelen particulier, niet voor bedrijven. Daar zijn de huidige subsidie regelingen voor ondernemers van toepassing.

Wanneer zonnepanelen kopen: nu of in 2023?
Of je nu in 2023 investeert in een PV-installatie of nog voor deze datum, dat maakt eigenlijk niet uit. Want je kan nu gebruikmaken van de huidige regeling BTW terugvragen zonnepanelen. Dit ontvang je dan achteraf op je bankrekening retour van de Belastingdienst. Zonnepanelen kopen in 2023, betekent dat je gelijk bij de aankoop de belasting verrekend is.
Indien je nu kiest voor zonnepanelen kopen, dan profiteer je bovendien nog tot 2025 van de 100% salderingsregeling. Na 2025 wordt het salderen afgebouwd. Wij kunnen je hier meer informatie over geven. Neem daarvoor contact op met onze zonne-specialisten.
Hulp nodig bij belasting terugvragen PV-installatie?
Heb je hulp nodig of wil advies over hoe BTW terugvragen zonnepanelen? Neem daarvoor contact op met onze deskundigen. Ook als je meer wilt weten over het opwekken duurzame zonne-energie op je eigen dak, kan je ons contacteren.
Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een legplan. Hierin is de opbrengst van de PV-installatie opgenomen, alsmede de kosten zonnepaneel. Speciaal voor de agrarische bedrijven bieden wij accu oplossingen aan, waarbij de extra opgewekte energie wordt opgeslagen. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie over de BTW en voor bedrijven over de subsidie subsidie zonnepanelen mogelijkheden.
Subsidies voor een pv-installatie is er alleen nog voor bedrijven. Deze bestaan uit de Energie-Investeringsaftrek EIA regeling en de KleinschaligheidsInvesteringsaftrek KIA. Voor grootgebruikers is er de SDE+ subsidie.

Installateur PV-installatie
Als leverancier en installateur van PV-installaties, beperken wij ons niet enkel en alleen tot zonnepanelen kopen. Bij de panelen behoren namelijk ook een geschikte omvormer en het juiste montage materiaal, zoals solar bekabeling. Ook daarbij kan je rekenen op de expertise van onze installateur.
Wij verzorgen de gehele installatie van a t/m z. Zowel zonnepanelen op plat dak of schuin dak en natuurlijk de zonnepanelen aansluiten, zodat je geniet van de groene stroom. Vraag onze installateur zonnepanelen Brabant of jouw dak geschikt is voor een PV-installatie.
De gemiddelde kosten voor 10 panelen zijn ongeveer 4.300 euro en leveren zo’n 550 tot 700 euro per jaar op aan stroom. In theorie verdien je de PV-installatie binnen 7 à 8 jaar terug. Een enkel zonnepaneel levert per jaar ongeveer 225 kWh stroom, afhankelijk van het vermogen. De Sunpower panelen zijn bijvoorbeeld krachtiger en hebben daardoor een hoger rendement tot 400 Wattpiek (Wp). Welke zonnepaneel het beste is voor jouw situatie leggen wij als leverancier en installateur aan je uit.