Btw op zonnepanelen verdwijnt in 2023

Vanaf 2023 geen btw op zonnepanelen meer

Je leest het goed van 2023 is er geen btw op zonnepanelen meer. De overheid stimuleert de opwekking van hernieuwbare energie op verschillende manieren. Eén van deze wijze is het de btw teruggave zonnepanelen. Hierbij koop je eerste de PV-installatie, waarna je achteraf de btw via de Belastingdienst kan terugvragen. Als het papierwerk is voltooid, krijg je het bedrag op je rekening gestort.

Maar per 1 januari 2023 komt er een verandering voor de btw op zonnepanelen. We leggen uit hoe het nu werkt en hoe het vanaf 2023 gaat werken.

btw op zonnepanelen

Huidige situatie: achteraf btw terugvragen zonnepanelen

Op dit moment kan je als particuliere huiseigenaar na aankoop de btw terugvragen zonnepanelen. Dankzij de BTW teruggave zonnepanelen betaal je uiteindelijk 21% minder. Voor zonnepanelen kopen is dat natuurlijk erg interessant. Door deze regeling van de overheid ben je nog voordeliger uit en geniet je van groene stroom.

Echter kan het enige tijd duren voordat je het bedrag van btw terugvragen zonnepanelen op je rekening hebt staan. Indien je al eerder panelen hebt gekocht, zitten er ook andere eisen verbonden aan de btw teruggave zonnepanelen. Daarnaast is het papierwerk voor sommige particulieren ingewikkeld of te tijdrovend.

De overheid constateert dat lang niet iedereen die zonnepanelen kopen dit bedrag terugvordert. Dat is jammer en kan consumenten ervan weerhouden om een PV-installatie aan te schaffen.

Nieuwe situatie: btw zonnepanelen 2023 direct verrekent

Omdat veel huiseigenaren geen gebruikmaken van de btw-teruggave. En de kosten van zonnepanelen een drempel opwerpen, heeft de overheid besloten een nultarief btw zonnepanelen 2023 te rekenen. Dit betekent simpelweg dat op de prijs zonnepanelen de 21% btw al is afgetrokken. Daardoor profiteren alle consumenten van een ‘goedkopere’ prijs zonnepanelen. En dat is goed nieuws. Geen omslachtig papierwerk meer en direct de btw teruggave zonnepanelen ontvangen.

Voor wie en wat geldt nul btw op zonnepanelen

Enkel voor consumenten geldt nul btw op zonnepanelen wanneer zij vanaf 1 januari 2023 zonnepanelen kopen. Op de omvormer, kabels, thuisbatterij en andere toebehoren blijft het normale 21% tarief van toepassing.

Particulieren die vóór 1 januari 2023 panelen hebben gekocht, kunnen de btw terugvragen op de huidige manier. Doe dit wel, want het scheelt je gewoon 21% op de prijs van de panelen.

Nu of later zonnepanelen kopen?

hoe duurzaam zijn zonnepanelen kopen

Het btw-bedrag verandert niet of je nu of in 2023 voor zonnepanelen kopen kiest. Indien je kiest om in 2022 nog een PV-installatie te kopen, dan kan je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Daarbij kan Zonnepanelen Brabant je uiteraard helpen. Ben je van plan om in 2023 zonnepanelen te plaatsen? De prijs die je daarna betaalt, zal direct exclusief BTW zijn. Ben je enthousiast geworden? Vraag dan meteen een offerte aan bij Zonnepanelen Brabant.

Vragen over btw op zonnepanelen

Heb je nog vragen over btw op zonnepanelen of wil je meer weten over de prijs en het rendement? Neem dan contact met ons op. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie.