Belang van beste omvormer zonnepanelen

Kies de beste omvormer zonnepanelen: efficiëntie en prestaties

De beste omvormer zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen zijn micro-omvormers de meest efficiënte en betrouwbare keuze, hoewel ze duurder zijn dan string omvormers en power optimizers.

Zonnepanelen zijn een zeer aantrekkelijke manier om je eigen elektriciteit op te wekken. Echter hangt het rendement van een aantal factoren af, zoals het soort zonnepaneel, soort omvormer, de hellingshoek van de panelen en de schaduwval. 

Een andere belangrijke factor bij het rendement is de omvormer. Dit is een essentieel onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren, wordt omgezet in bruikbare wisselstroom in huis. We leggen uit wat een omvormer doet en wat de beste omvormer voor zonnepanelen is. 

omvormer waar plaatsen omvormers voor zonnepanelen etten leur omvormers zonnepanelen problemen beste omvormer zonnepanelen

Wat doet een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar de meeste huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) wordt omgezet in bruikbare wisselstroom (AC), die kan worden gebruikt in huis. Een goede omvormer is belangrijk om het maximale rendement uit je zonnepanelen systeem te halen en ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken.

Naast het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom 230 V, heeft een omvormer ook andere functies. Zo controleert de omvormer het voltage en de frequentie van de opgewekte stroom en past deze aan waar nodig. Daarnaast bewaakt de omvormer de prestaties van het zonne-energiesysteem en kan het eventuele problemen detecteren en rapporteren. Het is daarom belangrijk om te kijken naar een de beste omvormer voor zonnepanelen, zodat je profiteert van een optimaal rendement.

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar en het is belangrijk om de juiste keuze te maken om het maximale rendement uit je PV-systeem te halen. Over het algemeen zijn er drie soorten omvormers: 

  1. string omvormer
  2. power optimizer
  3. micro omvormer

Elk type omvormer heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om deze te begrijpen om de beste keuze te maken.

String omvormer

De string omvormer is de meest gebruikte omvormer in zonne-energiesystemen. Deze omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van meerdere zonnepanelen wordt samengevoegd tot één stroom, voordat deze wordt omgezet in wisselstroom. Dit type omvormer is relatief goedkoop, maar kan minder efficiënt zijn dan andere omvormers, vooral als er sprake is van schaduwval.

Power optimizer

Een andere optie is de power optimizer. Dit type omvormer werkt samen met een string omvormer en zorgt ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen wordt gemaximaliseerd, zelfs als er sprake is van schaduwval. Power optimizer is echter duurder dan een string omvormer.

Micro omvormer

Tot slot is er de micro omvormer. Dit type omvormer wordt rechtstreeks op het zonnepaneel gemonteerd en zet de gelijkstroom van elk zonnepaneel om in wisselstroom. Hierdoor kan elke zonnepaneel afzonderlijk werken, waardoor het systeem efficiënter wordt en de opbrengst wordt gemaximaliseerd. Micro omvormers verhogen ook de opbrengst van het systeem, doordat eventuele schaduwval op één zonnepaneel niet de prestaties van de andere zonnepanelen beïnvloedt.

Hoewel een micro omvormer duurder is dan een string omvormer, bieden ze voordelen zoals een hogere efficiëntie en betere prestaties bij schaduwval. Daarnaast zijn micro-omvormers vaak betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur dan string omvormers. De beste omvormer zonnepanelen is dan ook de micro omvormer.

wat is een omvormer zonnepanelen beste omvormer zonnepanelen

Kies de beste omvormer zonnepanelen: vergelijking en conclusie

De keuze van de beste omvormer zonnepanelen voor je PV systeem hangt dus af van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, de oriëntatie en de schaduwval. String omvormers zijn het meest gebruikt en relatief goedkoop, maar kunnen minder efficiënt zijn, vooral bij schaduwval. Power optimizers verbeteren de prestaties van het systeem bij schaduwval, maar zijn duurder. Micro-omvormers zijn de duurste optie, maar verhogen de efficiëntie en prestaties van het systeem en zijn betrouwbaarder dan andere omvormers. 

Het is belangrijk om de verschillende opties te overwegen en de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie en behoeften. Wil je meer informatie over zonnepanelen omvormers ontvangen? Neem dan contact op met de experts van Zonnepanelen Brabant. We leggen je graag de verschillen uit, de werking optimizer zonnepanelen en geven advies wat het beste voor jouw PV-systeem is.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonne-energie? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Zoals de voordelen en nadelen zonnepanelen op tuinhuis.

Vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Dit geldt overigens op de gehele installatie, dus de panelen, omvormers en de installatie door Zonnepanelen Brabant. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen-Brabant.