Altijd stroom met zonnepaneel camper 

Zonnepaneel camper zorgt voor gemak

Een zonnepaneel camper zorgt voor veel gemak onderweg. De zonnepanelen voor campers zijn een efficiënte manier om stroom te genereren terwijl je onderweg bent. Deze panelen werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Welke zonnepanelen zijn geschikt voor campers, waarom een zonnepaneel camper kopen en hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Zonnepanelen Brabant geeft antwoord op deze vragen.

Soorten camper zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten camper zonnepanelen beschikbaar, zoals monokristallijne, polykristallijne en amorfe panelen. Monokristallijne panelen zijn de meest efficiënte, maar ook de duurste. Polykristallijne en amorfe panelen zijn iets minder efficiënt, maar ook goedkoper in aanschaf.

zonnepaneel camper

Waarom zonnepaneel op camper monteren?

Er zijn verschillende redenen waarom je een zonnepaneel camper monteren wilt. Ten eerste, als je vaak op plekken bent waar geen elektriciteit beschikbaar is, zoals in de wildernis, gebruik je de panelen om stroom te genereren voor de elektrische apparaten in de camper. Ten tweede, als je vaak op campings bent waar elektriciteit duur is, kan je geld besparen door je eigen stroom te genereren. Ten derde, zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om stroom te genereren. En dat is misschien nog wel de belangrijkste reden om zonnepanelen te monteren op een camper.

Zonnepaneel camper aansluiten, wat heb je nodig?

Voor zonnepaneel camper aansluiten heb je meerdere onderdelen nodig. Je kan dan ook het beste een zonnepaneel camper set kopen, welke bestaat uit: het paneel zelf, omvormer, accu en bekabeling. De omvormer zet het door de panelen gegenereerde gelijkstroom om in wisselstroom (230V), zodat je deze kan gebruiken voor de apparaten. De batterijen (accu) worden gebruikt om de opgewekte stroom op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. De bedrading verbindt vervolgens de panelen, de omvormer en de accu met elkaar.

Hoeveel watt zonnepaneel camper nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van jouw stroomverbruik en hoeveel tijd je onderweg bent. Als je bijvoorbeeld vaak erop uit trekt en veel elektrische apparaten gebruikt, heb je meer panelen nodig dan wanneer je slechts af en toe onderweg bent en weinig stroom verbruikt voor de apparaten. Een richtlijn is om voor elke 100 watt aan stroomverbruik, 1 m2 aan een camper zonnepaneel te hebben.

zonnepaneel camper aansluiten

Waar rekening mee houden voor zonnepanelen op de camper

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt om zonnepanelen op de camper te installeren.

Ten eerste, moet je ervoor zorgen dat je de juiste grootte van de panelen kiest. Dit hangt af van jouw stroomverbruik en hoeveel tijd je onderweg bent. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid panelen te installeren om ervoor te zorgen dat je voldoende stroom opwekt voor de elektrische apparaten.

Ten tweede, moet je er rekening mee houden dat zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid ruimte op het dak van de camper in beslag nemen. Zorg daarom voor voldoende ruimte op het dak om te zonnepanelen te installeren, zonder dat dit invloed heeft op de rijprestaties of veiligheid.

Daarnaast vergen zonnepanelen onderhoud. Dit betekent dat je de panelen regelmatig moet schoonmaken om ervoor te zorgen dat ze efficiënt blijven werken. Dit kan worden gedaan door ze af te vegen met een zachte doek.

Ten slotte, moet je er rekening mee houden dat zonnepanelen geen stroom opwekken wanneer de zon niet schijnt. Dit betekent dat je batterijen nodig hebt om de groene stroom op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Dit kan worden gedaan door het gebruik van accu’s of lithium-ion batterijen. Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende batterijcapaciteit hebt om alle elektrische apparaten te kunnen gebruiken wanneer er geen zon is.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen camper? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, zonnepanelen plaatsen en hoe zonnepanelen schoonmaken. Zoals wat zijn pv panelen precies of waar op letten bij zonnepanelen kopen.

En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.