Afschaffing BTW zonnepanelen 2023

Wijziging BTW zonnepanelen 2023

Vanaf dit jaar is er een wijziging op de BTW zonnepanelen 2023. Vanaf 1 januari 2023 geldt er namelijk een nultarief btw op zonnepanelen kopen. Dit geldt op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen op een woning. Dit scheelt administratie, omdat er geen btw teruggevraagd hoeft te worden, zoals het tot 2023 was.

Het 0% tarief BTW zonnepanelen 2023 geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal, omvormer en optimizer. Als ook de aanpassing van de meterkast in verband met zonne-energie salderen. Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak blijft het btw-tarief van 21% gelden.

BTW terugvragen zonnepanelen vervalt

De overheid blijft het opwekken van duurzame energie stimuleren. Dit doet zij door middel van diverse regelingen en subsidies voor bedrijven en particulieren. Eén van de manieren was de BTW terugvragen zonnepanelen. Maar vanaf 2023 komt de regeling btw terugvragen zonnepanelen te vervallen.

Het nieuwe nultarief is geldig voor particulieren die vanaf 1 januari 2023 zonnepanelen kopen. Voor degene die voor deze datum panelen hebben gekocht, blijft de regeling voor btw terugvragen zonnepanelen actief. Uiteindelijk betaal je als consument dus 0% btw.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak salderen zonnepanelen zonne-energie direct gebruiken afbouw salderingsregeling definitief BTW zonnepanelen 2023

Waarom 0% BTW zonnepanelen 2023?

Doordat veel nieuwe zonnepanelen-eigenaren voorheen geen gebruik maakte van de BTW terugvragen zonnepanelen regeling, heeft de overheid nu een nultarief BTW op zonnepanelen kopen ingesteld. Ze zijn namelijk van mening dat het proces van het BTW terugvragen zonnepanelen te ingewikkeld was voor sommige mensen. Wat inhield dat mensen niet de btw terugvroegen, en het ze ook weerhield om te investeren in zonnepanelen op dak. En dat is natuurlijk niet wat hoort bij de verduurzaming van Nederland.

Wat betekent de nieuwe regeling BTW zonnepanelen 2023 voor particulieren? Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2023 er 0% belasting wordt gegeven op de panelen en de installatie. Alle particulieren profiteren dus gelijk op dit enorme voordeel. Ook consumenten die voor een tweede keer zonnepanelen kopen, kunnen nul 100% profiteren van de 0% regeling. Hier zaten voorheen voorwaarden aan verbonden

De overheid hoopt dat consumenten meer gaan investeren in zonnepanelen op dak. Zodat Nederland nog meer groene daken krijgt. Ons kleine land is inmiddels koploper in Europa wat betreft het geïnstalleerd zonne-energie vermogen per persoon. Eén op de vijf huishouden heeft al panelen op dak.

Voor wie het nul-tarief BTW zonnepanelen?

Het nul-tarief BTW zonnepanelen is geldig voor zonnepanelen particulier, niet voor bedrijven. Daar zijn de huidige subsidie regelingen voor ondernemers van toepassing. Zoals de EIA (Energie-InvesteringsAftrek) waarbij je 45,5% van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. En de KIA (KleinschaligheidsInvesteringsAftrek) waarbij 28% aftrek wordt toegepast. Bovendien mag je als ondernemer de investering zonnepanelen in 5 jaar afschrijven.

De btw verlaging van 21% naar 0% is geldig wanneer de panelen geplaatst worden op woningen of bijgebouwen van een woning. Denk hierbij aan een schuur of garage. Een vakantiewoning valt ook onder deze regeling. Het 0% tarief is ook van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren een PV-installatie koopt voor op een appartementencomplex.

schuin dak zonnepanelen set kopen zonne-energie

Waarom is de btw zonnepanelen 2023 afgeschaft?

De btw zonnepanelen 2023 is afgeschaft, zodat alle consumenten die zonnepanelen kopen direct profiteren van 0% btw. Dit scheelt zowel de Belastingdienst als de consument een hoop papierwerk. De overheid hoopt dat deze maatregel particulieren dit jaar extra stimuleert om te investeren in zonne-energie. Deze nieuwe regeling vereenvoudigt wel het proces, plus dat je gelijk de korting ontvangt. Je hoeft de btw dus niet eerst voor te schieten en dan weer terug te vragen bij de Belastingdienst, zoals het voorheen was.

Meer weten over zonnepanelen plaatsen?

Wil je meer weten over zonnepanelen kopen en zonnepanelen plaatsen? Neem dan contact op Zonnepanelen Brabant, wij verkopen en installeren de PV-installatie op je dak. En je ontvangt van ons een factuur met 0% BTW voor de panelen en installatie. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een legplan. Hierin is de opbrengst opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie.