Afbouw salderingsregeling na 2023
Salderingsregeling zonnepanelen
De afbouw salderingsregeling na 2023 kan wellicht nog langer duren. Een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen kan ook na 1 januari 2024 nog volledig salderen volgens de salderingsregeling zonnepanelen. De huidige regeling loopt tot 1 januari 2023. Een voorstel om de vergoeding stapsgewijs tot 2030 af te bouwen ligt nu in de Tweede Kamer.
We leggen je uit hoe de salderingsregeling werkt en wat de afbouw salderingsregeling na 2023 inhoudt. De zonnestroom die je met je PV-installatie opwekt, gebruik je het liefst zo veel mogelijk direct in je dagelijkse stroomverbruik. Dat is het meest voordelig.
Het afgelopen jaar konden veel zonnepanelen eigenaren flink energie besparen tijdens thuiswerken. De opgewekte energie kan je namelijk gelijk terug stoppen in het verbruik van je apparatuur, zoals computer, telefoon, printer en koffiezetapparaat.
Indien je na het opwekken van zonne-energie nog stroom over hebt, kan je dit terugleveren aan je energieleverancier. Bij het terugleveren van zonne-energie pas je de salderingsregeling zonnepanelen toe.

Zonnepanelen salderingsregeling
Wat houdt de huidige zonnepanelen salderingsregeling in? De opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt voor je eigen huishouden kan je terugleveren aan het net. Je energieleverancier streeft op de jaarrekening de zonnestroom die je teruglevert weg tegen de stroom die je afneemt. Dat heet salderen en scheelt enkele honderden euro’s op de jaarlijkse energie rekening. Het salderen van energieverbruik is geregeld via de zonnepanelen salderingsregeling.
Alleen voor kleinverbruikers
De regeling geldt alleen voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère. Dit zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben. Zit je boven dit verbruik, dan ben je een grootverbruiker en kan je geen gebruikmaken van de salderingsregeling zonnepanelen.
Als particulier ben je een kleinverbruiker. Wil je namelijk gebruikmaken van de terugleververgoeding zonne-energie, dan moet je eerst de zonnepanelen aanmelden bij energieleverancier. De registratie doe je eenvoudig bij energieleveren.nl. Zodra Zonnepanelen Brabant klaar is met zonnepanelen installeren ontvang je een opleverdocument met alle gegevens die je nodig hebt voor zonnepanelen aanmelden.
Let er op dat je de registratie zonnepanelen op tijd doet. Indien je de zonnepanelen niet aanmeld, kan de energieleverancier de teruglevering niet verwerken. En vervolgens ook geen vergoeding aan je geven. De salderingsregeling zonnepanelen zou tot 2021 blijven, maar is inmiddels verlengd naar 2023.

Maximaal salderen, de salderingsgrens
Aan de salderingsregeling is een maximale salderingsgrens gesteld. Niet alle teruggeleverde enerige telt mee voor het salderen. Dit noemen we vervolgens de salderingsgrens, welke voor iedereen weer anders is. De salderingsgrens kan je terugvinden op de energierekening. Het betreft de energie die je van jouw energieleverancier geleverd hebt gekregen.
Je kunt namelijk nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je hebt ontvangen. Een voorwaarde is wel dat je de elektriciteit via dezelfde aansluiting teruglevert als waarmee je energieleverancier de energie levert.
Op de energierekening staat hoeveel energie je hebt ontvangen van de leverancier. Daarvan wordt de energie die je hebt terug geleverd aan het net afgetrokken. Wat is salderen zonnepanelen? Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt minus de energie die je zelf hebt opgewekt.
Houd er dus altijd rekening mee dat niet alle teruggeleverde energie meetelt voor de zonnepanelen salderingsregeling.
Je verbruikt meer dan je opwekt
Stel je neemt 3000 kWh aan stroom af in één jaar tijd. Daarbij lever je 2000 kWh terug aan zonne-energie. Je energieleverancier saldeert de 2000 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de gesaldeerde stroom (de 2000 kWh) betaal je geen cent, ook betaal je daar geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) over.
Je wekt meer op dan je verbruikt
Indien je meer opwekt dan verbruikt betaal je niets aan stroom, energiebelasting en ODE. Bovendien ontvang je ook nog een teruglever vergoeding van de ‘extra’ zonnestroom die je hebt geleverd aan het net. Hoeveel je daarvoor krijgt is afhankelijk van de vergoeding van je energiemaatschappij waar je bij bent aangesloten.
De terugleververgoeding per extra kWh verschilt per energie leverancier. Gemiddeld ligt deze vergoeding tussen de 4 en 12 cent per kWh.

Afbouw salderingsregeling Rijksoverheid
De afbouw salderingsregeling Rijksoverheid gaat in vanaf 1 januari 2023. Tot die tijd verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf deze datum wordt de regeling stapsgewijs tot 2031 afgebouwd naar nul. Mits het bijbehorende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen.
Zonnepanelen eigenaren krijgen vanaf 2023 voor een nog altijd een groot deel van de vergoeding voor terugleveren.
In het aangeboden wetsvoorstel aan de Tweede Kamer van oktober 2020 stat dat zonnepaneel eigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9% minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is. Doordat de Tweede Kamer het vlak voor de verkiezingen controversieel verklaarde, is het aan een nieuw kabinet om over het wetsvoorstel te beslissen.
Kleinverbruikers met zonnepanelen
Een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen kan ook na 1 januari 2024 nog volledig salderen, omdat zij nog niet over een geschikte meetinrichting beschikken. Daarbij zeggende dat zo’n 80% van de kleinverbruikers al een geschikte meter hebben. De overige 20% krijgen sinds begin van dit jaar door de netbeheerder een geschikte meetinrichting aangeboden. Zij zijn verplicht om deze te accepteren vanaf het moment van de inwerkingtreding van de nieuwe wet.
Wil je meer weten over de afbouw salderingsregeling na 2023 en hoe werkt salderen zonnepanelen? Neem gerust contact op met Zonnepanelen Brabant. Ook vragen over de opbrengst zonnepanelen winter of zomer kunnen wij aan je uitleggen.
Met of zonder terugleververgoeding is slim investeren in duurzame energie goed voor het milieu en je eigen portemonnee. De terugverdientijd zonnepanelen lig gemiddeld net onder de 7 jaar. Lees hier meer over in hoe snel verdien je zonnepanelen terug.