Wat moet je weten over zonnepanelen na de aankoop
Zonnepanelen kopen is één ding, maar wat moet je weten over zonnepanelen als ze eenmaal op je dak liggen? Zonnepanelen zijn een prachtige start voor het opwekken van groene energie, waardoor je geen CO2 uitstoot. Het is een duurzame investering, welke je binnen enkele jaren al terugverdient. Maar na zonnepanelen plaatsen, komen er nog een aantal zaken op je af. Wat moet je weten over zonnepanelen?
Zonnepanelen Brabant licht de belangrijkste punten toe:
- Zonnepanelen aanmelden voor terugleveren energie aan het net
- App voor zonnepanelen opbrengst te monitoren
- Tot wanneer BTW terugvragen op zonnepanelen
- Subsidie gemeente zonnepanelen
- Garantie
- Onderhoud PV-installatie
- Verzekering zonnepanelen
#1 Kleine energieleverancier met zonnepanelen op het dak
Zonnepanelen wekken energie op zodra ze op je dak zijn gemonteerd. De opgewekte energie kan je direct gebruiken voor je huishoudelijke apparaten. Alle energie die je te veel opwekt kan je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dan ook nog een terugleververgoeding. Als je opgewekte energie terug levert aan het net, ben je een kleine energieleverancier. Om in aanmerking te komen voor terugleververgoeding moeten je zonnepanelen eerst geregistreerd worden bij een energieleverancier.
Zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl
Voor het terugleveren van zonne-energie moet je de zonnepanelen aanmelden bij energiegleveren.nl. Het is een verplichte kosteloze registratie. Zodra de installateurs van Zonnepanelen Brabant klaar zijn met zonnepanelen plaatsen, ontvang je van ons een opleveringsdocument. Hier staat alle informatie die je nodig hebt bij zonnepanelen aanmelden.
Doe de registratie op tijd, want als de PV-installatie niet op tijd is geregistreerd, kan de energieleverancier de het terugleveren zonnepanelen niet verwerken. Met als gevolg dat je geen terugleververgoeding ontvangt. En dat zou zonde zijn van de energie.
Zonnepanelen salderen kan nog voor de volle 100% tot 1 januari 2025. Na deze datum wordt de regeling jaarlijks met 9% afgebouwd en loopt eind 2030 helemaal ten einde. Profiteer nu nog van volledig zonnepanelen salderen.
#2 App zonnepanelen opbrengst
De meeste eigenaren van zonnepanelen houden zich bezig met hoeveel elektriciteit de panelen produceren en hoeveel geld ze besparen. De zonnepanelen opbrengst wordt geregistreerd door de omvormer. Waarbij je vrijwel altijd een app kan downloaden van het de betreffende fabrikant om de zonnepanelen opbrengst te monitoren.
In de app kan je de opbrengst en het verbruik zien. De ene applicatie is nog mooier vormgegeven met grafische weergaven dan de andere. Waar het om gaat is dat je inzicht krijgt in je verbruik en de opbrengst zonnepanelen. Je kan daardoor je gedrag ook aanpassen.
Deed je voorheen (toen je nog geen PV-installatie op dak had) de wasmachine in de avond aan. Dat kan je nu beter op de dag doen, als de panelen energie opwekken. De opgewekte energie wordt gelijk gebruikt voor de huishoudelijke apparaten. Dit scheelt je in het verbruik. De apps zijn gratis te downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store.
#3 BTW terugvragen zonnepanelen tot wanneer?
Als je zonnepanelen aanschaft, kun je als particulier de btw terugvragen zonnepanelen. Dit komt omdat de belastingdienst je beschouwt als een klein bedrijf dat elektriciteit levert. Omdat de overheid heeft gemerkt dat niet iedereen hier gebruik van maakt, is besloten om vanaf 1 januari 2023 een nul-tarief btw zonnepanelen te rekenen voor particulieren. Zodat alle consumenten profiteren de 21% korting op de zonnepanelen.
Let op: niet alleen de aanschaf- en plaatsingskosten van je gehele installatie zijn opgenomen binnen deze btw-regeling, ook alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de montage en aansluiting tellen mee. Denk maar aan het uitbreiden van de meterkast of het aanleggen van kabels.
Heb je voor 1 januari 2023 zonnepanelen gekocht? Dan kan je nog altijd de btw terugvragen zonnepanelen bij de Belastingdienst. Wij kunnen je daarbij helpen. Let wel, bij een tweede aanschaf is het niet altijd mogelijk om de btw terug te vragen. Dit wordt bepaald door het jaar waarin je de belasting op de vorige zonnepaneel installatie hebt teruggevraagd en het kleine ondernemingsplan. Je moet ook overwegen of het beter is om je uit te schrijven als kleine onderneming of om je inschrijving te behouden. Dit is iets waar je belastingdeskundige je bij kan adviseren.
#4 Gemeente subsidie zonnepanelen
Om zonnepanelen kopen te stimuleren heeft de overheid diverse interessante regelingen opgesteld. Een daarvan is de landelijke en gemeente subsidie zonnepanelen. Een particulier PV-systeem komt niet in aanmerking voor landelijke subsidie voor zonnepanelen. Dit is enkel voor bedrijven. Maar iedere gemeente beslist echter zelf of ze de aanschaf van zonnepanelen stimuleert of niet. Als een gemeente duurzaamheid belangrijk vindt, kan ze ervoor kiezen om zonnepanelen te financieren in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.
Als je geïnteresseerd bent in wat er in jouw gemeente beschikbaar is, kun je gemakkelijk de SVN website bezoeken om te ontdekken welke stimuleringsprogramma’s er zijn. Neem vervolgens contact op met je gemeente om te bepalen of je in aanmerking komt voor de gemeente subsidie zonnepanelen.
#5 Garantie op zonnepanelen, omvormer en installatie
De garantie op zonnepanelen bestaat uit meerdere onderdelen, waarbij de keuze van de panelen en omvormer bepalend zijn voor het garantietermijn:
- Fabrieksgarantie: varieert tussen de 10 en 15 jaar.
- Vermogensgarantie: de opbrengstgarantie varieert tussen de 25 en 35 jaar
- Installatiegarantie: dit is de garantie van de installateur. Zonnepanelen Brabant geeft altijd garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
- Garantie omvormer: deze is meestal 10 jaar.
.
De zonnepanelen omvormer moet iedere 10 tot 15 jaar vervangen worden. Wanneer de omvormer tijdens de garantieperiode kapotgaat, wordt deze zonder kosten vervangen. Met een degelijke garantie kom je nooit voor verrassingen te staan.
#6 Onderhoud zonnepanelen
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar en vergen weinig onderhoud. Regen spoelt het grootste deel van het vuil op de panelen weg. Het laten uitvoeren van routine onderhoud zonnepanelen is echter wel aan te raden. Dit voorkomt storingen en houdt je PV-systeem in goede staat. Op de beste zonnepanelen zit een vuilafstotende coating. Deze beschermende coating zorgt voor een hoge opbrengst en vergt tegelijkertijd weinig onderhoud. Aanbevolen wordt om de panelen eens per jaar schoon te maken.
#7 Zonnepanelen en verzekering
Er wordt vaak gesproken over zonnepanelen en verzekering. Een zonnepanelen verzekering bestaat uit drie onderdelen:
1. Verzekering voor elektronische apparaten
2. Verzekering voor opbrengstverlies
3. Bescherming tegen productiedaling van zonnepanelen
Met een PV Insurance ben je tien jaar lang verzekerd tegen uitvalkosten en een lagere opbrengst. Bij schade aan de zonnepanelen zijn de reparatie- en de schadekosten gedekt. Zonnepanelen verzekeren kan je regelen via Zonnepanelen Brabant.
Wat moet je weten over zonnepanelen terwijl je ze overweegt?
We hebben kort alles uitgelegd wat je moet weten over zonnepanelen. Wil je aanvullende informatie over een specifiek onderwerp? Bijvoorbeeld over zonnepanelen installeren of hoe zonnepanelen aanmelden, neem dan gewoon contact op met specialist Zonnepanelen Brabant. Onze deskundige helpen je graag bij het maken van de juiste keuze zonnepanelen kopen, installeren en onderhouden.
Via onze blogs kom je meer te weten over duurzame energie opwekken. Zoals Btw op zonnepanelen verdwijnt in 2023.