4 Meest voorkomende omvormers zonnepanelen problemen

4 meest voorkomende omvormers zonnepanelen problemen en oplossingen

Omvormers zonnepanelen problemen komen voor, en dat is heel vervelend. Want een zonnepaneel kan niet zonder een omvormer. Een omvormer zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte zonne energie in gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom. Dit is 230 V wat nodig is voor de huishoudelijke apparaten. Wat zijn de 4 meest voorkomende omvormers zonnepanelen problemen en wat is de oplossing?

1. Luidruchtige alarm en piepgeluiden

sunny boy omvormer 500 Zonnepanelen installeren Omvormer zonnepanelen

Je hebt misschien al eens meegemaakt dat het alarm van je omvormer aanslaat, wat licht irritant en frustrerend kan zijn. Dit gebeurt wanneer je omvormer een ondraaglijke belasting bedient. Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing voor dit probleem. Koppel gewoon alle apparaten los waarvan je vermoedt dat ze je apparaat overbelasten.

Het piepen kan ook veroorzaakt worden door een slecht functionerende koelventilator. Terwijl een omvormer werkt, is het de verantwoordelijkheid van deze ventilator om de temperatuur in toom te houden, opdat de omvormer niet oververhit raakt. Als het te warm wordt, gaat het alarm af, of schakelt het apparaat zichzelf uit.

Het alarm geeft aan dat de omvormers zonnepanelen problemen hebben. Het schoonmaken van de ventilator lost het probleem in de meeste gevallen op.

Al met al is dit een van de niet alarmerende omvormers zonnepanelen problemen.

2. Lawaai van de omvormer

Als je lawaai hoort van je omvormer (geen alarm), dat hoger is dan het gebruikelijke niveau, is dit hoogstwaarschijnlijk de ventilator. Omdat de ventilator voortdurend werkt als de omvormer aan staat, kan deze snel stof vangen. En als veel stof zich ophoopt, begint deze lawaai te maken, waarvan de intensiteit geleidelijk toeneemt naarmate je deze meer laat staan.

Je kunt de ventilator dus het beste om de paar weken afstoffen om het lawaai in toom te houden. Ook voor het zonnepanelen onderhoud is het raadzaam om geregeld de ventilator schoon te maken, om schade te voorkomen. 

3. Verminderde back-up tijd

Hoe zonnepanelen op plat dak plaatsen omvormers zonnepanelen problemen

Als je voelt dat de back-up van je omvormer is verminderd, kan dat komen door het toegenomen stroomverbruik van apparaten, of doordat je batterij te weinig is opgeladen. Schakel dus apparaten met een lage prioriteit uit of zorg ervoor dat je batterij altijd wordt bijgeladen.

De batterij kan echter ook de elektrolyt hebben verloren. Vul in dat geval je batterij bij met gedestilleerd water, en zorg dat het niveau tussen het minimum- en maximum ligt.

4. Omvormer zonnepanelen schakelt niet in

Een van de meest voorkomende omvormers zonnepanelen problemen is dat deze niet inschakelt. Dit kan verschillende oorzaken hebben – van het doorslaan van de omvormer tot een zwakke batterij en losse aansluitingen.

wat is een omvormer zonnepanelen

Wanneer de omvormer zonnepanelen niet start, bijvoorbeeld tijdens een stroomstoring, ben je uitgesloten van het uitvoeren van essentiële huishoudelijke taken die afhankelijk zijn van stroom.

Daarom moet je het probleem zo snel mogelijk tot op de bodem uitzoeken. Als je omvormer is uitgevallen, kun je gewoon op de resetknop drukken en komt alles in orde.

Als het probleem aanhoudt, is er misschien iets met de batterij aan de hand. In dit scenario kun je deze het beste laten vervangen. Als er geen uitschakel probleem is en de batterij ook goed werkt, schakel dan een reparateur van Zonnepanelen Brabant in om de omvormers zonnepanelen problemen op te lossen. 

Samenvattend problemen omvormer zonnepanelen 

De bovenstaande lijst is zeker niet volledig. Er kunnen nog een paar andere problemen omvormer zonnepanelen zijn, die het vermogen tot stroom ondersteuning negatief beïnvloeden. Indien je het probleem niet kan oplossen, schakel dan de installatiedienst van Zonnepanelen Brabant in. Wij repareren de zonnepanelen installatie, zodat je weer snel kan profiteren van schone en groene energie.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen plaatsen, omvormer, subsidie, salderen en de terugverdientijd zonnepanelen. Maar ook over wat houdt de afbouw salderingsregeling definitief in? Vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.